Termín otevření školek na Děčínsku je nejistý. Krajská hygiena stále čeká na názor ministerstva zdravotnictví

9. duben 2021 09:57

V pondělí 12. dubna se částečně otevřou základní a mateřské školy. Na Děčínsku to ale možná bude až o týden později. Krajská hygienická stanice chce příchod žáků do škol odložit hlavně kvůli špatné epidemické situaci.

Ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková od 8. dubna čeká na názor ministerstva zdravotnictví – je zklamaná tím, že ministerstvo nereaguje rychleji, protože na jasné rozhodnutí čekají jak školy, tak rodiče.

Situaci na Děčínsku považuje za velmi vážnou. Neotevření škol je podle ní legislativně nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak aspoň částečně lockdown zachovat.

Jde tedy o to, že by se o týden odložila rotační docházka žáků prvního stupně, předškoláků do školek a mimoškolních aktivit – jako je například výuka jeden na jednoho v základních uměleckých školách nebo v kroužcích.

Pokud by měly zůstat zavřené i obchody a služby, které jinde v republice začnou od 12. dubna také fungovat, muselo by takové opatření vydat ministerstvo zdravotnictví.

Na Děčínsku přibývá lidí s vážnějším průběhem onemocnění

Na Děčínsku je podle Šimůnkové aktuálně 470 až 480 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejhorší situace je ve Varnsdorfu a okolí, kde je zhruba 600 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Dalším důvodem k opatrnosti je to, že přibývá lidí s vážnějším průběhem onemocnění covid-19. Například během Velikonoc musela Zdravotnická záchranná služba kvůli převozům lidí do nemocnic podle ředitele Ilji Deyla posílit posádky ve Šluknovském výběžku.

I to je důvod, proč laboratoře prověřují vzorky pozitivních testů z Děčínska na jihoafrickou mutaci – její výskyt se zatím v Ústeckém kraji nepotvrdil. Výsledky by podle Šimůnkové měly být do několika dnů.

Spustit audio

Související