Teplický magistrát zaregistroval 10 kandidátů pro doplňovací volby do Senátu – jednoho vyřadil

27. únor 2020 15:24

O uvolněné místo v senátu po zesnulém Jaroslavu Kuberovi z ODS se bude ucházet 10 lidí. Magistrát v Teplicích zaregistroval jejich přihlášky. Naopak přihlášku koalice „Vize národních socialistů“ a „České strany národně sociální“ úřad odmítl.

Podle Pavly Doksanské z kanceláře primátora za ČSNS nejednal oprávněný člověk. V rejstříku politických stran a hnutí ministerstva vnitra je totiž jako předseda zapsaný Vladislav Svoboda. Ten magistrátu napsal, že se ČSNS voleb účastnit nebude.

Kandidovat měl Jan Vodrouš – podle něj se Svoboda do funkce dostal podvodem. Proti rozhodnutí magistrátu se odvolá ke krajskému soudu. Samotné volby pak napadne u nejvyššího správního soudu i u ústavního soudu pro porušování lidských práv.

V pondělí 2. března úředníci teplického magistrátu kandidátům vylosují čísla. Samotné volby jsou 27. a 28. března. Vítěz se stane senátorem do října 2024.

Za ODS kandiduje primátor Teplic Hynek Hanza. Komunisté do voleb poslali hejtmana Oldřicha Bubeníčka, hnutí ANO bílinskou starostku Zuzanu Schwarz Bařtipánovou.

Do senátu chce i starosta Duchcova Zbyněk Šimbera z ČSSD. Kandiduje také ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman za hnutí Senátor 21 a za Piráty Tomáš Tožička.

Starosty a nezávislé bude reprezentovat hrobčická starostka Jana Syslová. Za SPD kandiduje krajský zastupitel Bohumil Ježek, za Trikolóru ředitel střední školy v Teplicích Zdeněk Pešek a za stranu „Rozumní“ bude kandidovat Eugen Sigismund Freimann.

Spustit audio

Související