Teplice připravují „plán udržitelné mobility“. Návrhy na zlepšení mohou podávat i obyvatelé

18. červen 2018

Jak vypadá doprava v Teplicích a co by se dalo zlepšit, to má navrhnout tzv. „plán udržitelné mobility“. Připravuje ho ostravská firma Udimo. Má zatím některé návrhy od města a chce i podněty od veřejnosti. Zpracovatelé v domácnostech zjišťovali, kdy a jaké druhy dopravy lidé používají.

Další průzkumy se týkaly tranzitní dopravy nebo situací na křižovatkách. Jednou z důležitých částí je také parkování.

„Parkování v centru: celý den se vyhodnocují parkující auta z hlediska uživatelských skupin. Dokončili jsme i průzkum parkování v rozhodujících sídlištích města. Primární přitom je zmapovat vztah nabídka-poptávka, aby se vědělo do budoucna co s tím, a také, předně, jak se mohou k těm domům dostat vozidla integrovaného záchranného systému,“ vysvětlil jednatel firmy Pavel Roháč.

Město chce také zhodnocení plánovaných dopravních staveb v současném územním plánu, který je z roku 2004.

Některé přiblížil Jakub Číže z odboru dopravy: „Trnovanská spojka, Doubravská spojka a další. Díky plánu mobility můžeme modelovat, jestli ta připravovaná akce bude mít smysl. Například Trnovanská spojka je plánovaná pro tranzitní dopravu, a jak už teď víme z těch prvních analýz, vypadá to, že by pro tu dopravu až takový přínos neměla.“

Další podněty ke všem druhům dopravy mohou dát lidé ve středu odpoledne v diskuzi se zpracovateli plánu. Ten by měl být hotový koncem roku.

Spustit audio