Telecí řízek
Jednou za čas si dopřejeme luxus…
Ingredience
- 4 telecí řízky z odblaněné kýty
- 2-3 vejce
- 1-2 lžíce světlého piva
- polohrubá mouka
- strouhanka
- sůl
- máslo a olej na smažení nebo přepuštěné máslo
- citron na ozdobu
Postup:
- Maso jemně rozklepeme do tenka, nejlépe pod fólií. Jsou-li plátky malé, můžeme je rozkrojit jako dvojlist a pak naklepat. Správný telecí vídeňský řízek má být tenký a velký jako sloní ucho. Nesolíme ani neobalujeme dopředu, aby maso nepustilo šťávu a obal nezvlhl.
- Jednotlivě řízky osolíme, obalíme v mouce, pak ve vejcích rozkvedlaných s troškou piva a nakonec ve strouhance.
- Postupně obalené řízky smažíme po obou stranách na rozehřáté směsi másla a oleje nebo na přepuštěném másle.
- Podáváme s bramborovou kaší a zdobíme plátkem citronu.
Související
-
Telecí guláš
Na svátek Martina by se měly péct kynuté rohlíčky s makovou náplní, ale jak známe Martiny, možná raději vezmou zavděk gulášem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.