Švestky na zimu

Zima už to tak dělá, že se ptá, co jsme dělali v létě – no přece zavářeli švestky, abychom si mohli švestkový koláč dopřát i v lednu!

Suroviny:
švestky

Postup:

1. Horkou vodou vymyjeme zavařovací sklenice a víčka, někteří doporučují ještě je vypláchnout skleničkou slivovice J.

2. Švestky opláchneme, rozpůlíme a vypeckujeme.

3. Půlky švestek rovnáme do sklenic bříškem nahoru, jako stříšku. Na dno můžeme vhodit jednu pecku. Někdo vrstvy švestek proslazuje, ale je to zbytečné. V případě potřeby můžeme švestky dosladit až při konečném využití. Nepřiléváme vodu, švestky pustí vlastní šťávu a nejsou tak rozměklé.

4. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme při 80 stupních asi 20 minut.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.