Svatováclavské a víkendové tipy kam za kulturou v Ústeckém kraji

27. září 2023

Na svatého Václava na vás čeká řada poutí a slavností, o víkendu se pak můžete těšit na Josefínské slavnosti Benátský ples a další poutě. Výběr je opravdu bohatý!

Čtvrtek 28. září

Tradiční Václavská pouť představí hudební a kulturní vystoupení na několika místech v Lovosicích a to od 10 do 22 hodin. Účinkují Bára Poláková, Hodiny, Ready Kirken, Čiperkové, Vinšovanka, Meluzína a řada dalších. Součástí bude představení partnerských měst Coswig a Mórahalom,  pouťové tržiště, pouťové atrakce, historický šerm a mnoho dalšího. Samozřejmě nebude chybět Svatováclavská poutní mše.

Bára Poláková

Na Svatováclavskou pouť zvou také Kryry na Lounsku. Čeká vás procházka parkem se Spolkem Lekaf, lunaparkové atrakce, skákací hrad, tvořivá dílna s Bertíkem, ukázka Hobby Horse, koutek sebeobrany, kousání koláče s odměnou a další zábava. Vystoupí Renata harmonika, Michal Tučný Revival, Voxel a DJ Karel Fiala. Začátek je ve 14.30.

V duchu svatováclavské poutě to bude žít také v Srbské Kamenici. Už v 10 hodin začne nohejbalový turnaj, odpoledne je připravený bohatý program – včetně soutěžního vaření nějaké podzimní dobroty. Hrát bude country kapela, děti si užijí skákací hrad, hlavolamy a malování na obličej. A kdyby čistě náhodu nepřálo počasí, pak je v záloze i tzv. „mokrá“ varianta – všechno se přesune do Zelené hospody.

V Litvínově mají jako patrona archanděla Michaela – od 28. září až do 1. října se tam proto konají tradiční Svatomichaelské slavnosti. Jarmark, pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký, soutěže pro děti, prezentace litvínovských sportovních klubů, hrát a zpívat budou Pavlína Jíšová a Petr Kalandra Memory Band, Dasha a North Big Band Litvínov, dojde na žehnání veselých polštářků pro dětské pacienty  a zdaleka to není všechno – vyplatí se prostudovat program předem, aby vám nic neuteklo.

Kozí dráha - Telnice, budova nádraží

Vyrazit můžete třeba i do Telnice na Ústecku, a to Podkrušnohorským motoráčkem T11. Ve vlaku budou herci Divadla v Pytli bavit vtipnými scénkami. Na nádraží v Telnici budou stánky s turistickými informacemi, vojáci z bitvy u Chlumce s ukázkou bojové techniky a živými koníky, další divadelní scénky zmíněného divadelního spolku, hry pro děti a občerstvení. 

Sobota 30. září

Oslavy 243. výročí založení pevnosti Terezín – tzv. Josefínské slavnosti začínají 30. září v pravé poledne. Návštěvníci si připomenou život v 18. století, na vlastní kůži zažijí, jak to před dávnou dobou v Terezínské pevnosti vypadalo. Užijte si tradiční oslavy založení města Terezín s vojenskou parádou – pochody a přehlídkami, ukázkami výcviku a ukázkovým dobytím střelecké baterie. Ve 14 a v 19 hodin je v plánu bojová ukázka z bitvy o Jablonné v Podještědí z roku 1757. Program zahrnuje i vystoupení sokolníků a koní, výstavu hasičské techniky, živá zvířátka, historickou krčmu, pouťové atrakce a další zábavu.

Josefínské slavnosti Terezín

Pokud chcete zavzpomínat na historii méně dávnou a milujete staré motocykly, vypravte se v sobotu do Benešova nad Ploučnicí – v 10 hodin tam začíná Podzimní sraz motoveteránů a v 11.30 pak startuje spanilá jízda po okolí.

Zámek Velké Březno 30. září v 16 hodin zahajuje velkou fotovýstavu Vladimíra Bärtla. Uvidíte úžasné snímky pořízené ze závěsného motorového kluzáku, oceníte krásu krajiny i budov z ptačí perspektivy.

Neděle 1. října

Synagoga v Jirkově pořádá 1. října od 16 hodin Svatováclavský koncert. Vystoupí Ženský komorní sbor, který vznikl už v roce 1971 – původně jako Dívčí sbor. Za tu víc než 50iletou historii má sbor na svém kontě spoustu koncertů doma i v zahraničí a taky získal řadu ocenění.

V ústeckém muzeu začala nová výstava o starých lomech v Labských pískovcích s názvem My lomy

Svatomichaelské slavnosti v Litvínově v neděli uzavře v 10 hodin poutní mše svatá ke cti patrona kostela i města – sv. Michaela archanděla.

Vydat se můžete také třeba do Muzea města Ústí nad Labem – tam vždycky najdete něco zajímavého. Právě teď tam krom jiného běží výstava s názvem My lomy. Výstava fotografií Ludmily Hájkové v lidech, kteří ústeckou „demoliční éru“ zažili, jistě probudí mnoho vzpomínek a příznivce přírody Českého středohoří  pohladí po duši.

Pro milovníky turistiky tu máme pozvánku do Informačního a dopravního centra v Roudnici nad Labm na výstavu Česko – země rozhleden. 3D modely vám představí kamenné rozhledny po celé České republice. Tato výstava potrvá do konce října, v neděli mají otevřeno od 9 do 17 hodin.

Český rozhlas Sever

Pokud se vám ale nechce ven, Český rozhlas Sever vás informuje a baví celý den. Například v 15.25 pro vás budeme mít nové vydání týdeníku Kultura na severu. Uslyšíte v něm mimo jiné i rozhovor s pěvcem Adamem Plachetkou, který společně s Ondřejem Havelkou a Melody Makers vydal u Radioservisu album Nebe na zemi – písničky Jaroslava Ježka a pánů Voskovce a Wericha. Zzároveň si o toto album budete moci i zasoutěžit.

Spustit audio