Stupeň PES se v Česku zatím nemění. Přesto musí od 9. prosince restaurace znovu zavírat už ve 20 hodin

9. prosinec 2020 09:27

Index rizika epidemie v Česku se zhoršuje, přesto pro celou republiku stále platí třetí stupeň protiepidemického systému, tzv. PES. Vláda i tak rozhodla o zpřísnění některých opatření. Například všechny restaurace a bary musejí od 9. prosince zavírat už ve 20 hodin.

Zkrácení otevírací doby se týká i výdejových okének. Po 20. hodině mohou podniky využívat jen rozvoz jídla přímo zákazníkům. Další změna se týká alkoholických nápojů.

„Zakazuje se konzumace alkoholu na veřejnosti, a to po celý den. Shodli jsme se také na zákazu provozu stravovacích služeb a prodeje alkoholických nápojů na trzích všech druhů,“ vysvětluje ministr zdravotnictví za ANO Jan Blatný.

Alkohol se nesmí prodávat ani ve stravovacích zařízení přes výdejová okénka.

Restauratéři se brání a viní vládu z diskriminace

Ministr průmyslu a obchodu z hnutí ANO Karel Havlíček vysvětluje zpřísnění výrazným nedodržováním pravidel právě v restauracích.

Proti tomu se ohradil prezident Asociace hotelů a restaurací, Václav Stárek.

„Pouze podnikatelé v restauracích dostávají opět jiné podmínky, takže si myslíme, že je to jednoznačně diskriminace jedné části oboru. V těchto podmínkách se bohužel nedá podnikat. My jsme dosud neviděli žádnou konkrétní statistiku, která by řekla, že z 35 tisíc restaurací bylo zjištěno, například, 100 porušení opatření. Ten negativní vývoj, i podle odborníků, prostě nemá souvislost s restauracemi,“ shrnul Stárek.

Index rizika podle protiepidemického systému PES je podle ministerstva zdravotnictví na 64 bodech. Česko překračovalo hranici 4. stupně 8. prosince už třetí den v řadě. Podle indexu rizika je nejhorší situace na Sokolovsku a na Děčínsku.

Právě Ústecký kraj je na tom od víkendu, kdy se celorepublikově situace zhoršuje, nejhůře. V pondělí přibylo v regionu podle hygieniků 271 potvrzených případů nákazy koronavirem, to je o 52 víc než minulý týden.

Spustit audio

Související