Štola Starý Martin v Krupce láká nejen na historii, ale i na chládek v podzemí

21. červen 2021 13:20

Horké počasí plní koupaliště a rybníky. Lidi se ale můžou zchladit i v podzemí. Třeba ve štole Starý Martin v Krupce na Teplicku, která je památkou zapsanou na UNESCO jako součást Hornického regionu Krušnohoří. Stabilní teplota tam je kolem 8 °C.

„Vyrobil jsem raději narychlo dceři z montérek kaťata,“ konstatuje Stanislav Weis. Sám je rodák z Krupky, s manželkou a dcerou ale přijeli z Mostu. Do osmistupňového chladu štoly vstupovali z třicetistupňového horka, takže další vrstvy oblečení byly zapotřebí. Sedmiletá Simonka byla ve štole poprvé – děti do ní totiž můžou až od 5 let.

Její tatínek ale toto místo dobře zná: „Ano, jsem tady potřetí – víceméně z piety, protože tady fáral můj tatínek. My jako děti jsme byli takoví malí speleologové – tady v Krupce je too díra za dírou, šachta za šachtou.“

Weisovi mají výlet do nitra Krušných hor za sebou, teď se do štoly chystá další skupina.

Prohlídka trvá tři čtvrtě hodiny – za tu dobu prochladne i otužilec. Hlavně děti proto potřebují teplé oblečení, svetry a dlouhé kalhoty.

Také průvodce Alexej Tehlár má na sobě prošívanou vestu: „Je tam průvan a vlhko – to je pak pocitově vždycky větší zima.“

Kvůli protiepidemickým opatřením zatím může na prohlídku vždy maximálně 5 lidí. Povinné jsou roušky.

Návštěvníci si mohou vstupenku na termín, který chtějí, koupit předem online. Jen je potřeba být na místě čtvrt hodiny předem.

Spustit audio

Související