Španělsko – břehy, ke kterým se vracel Kryštof Kolumbus

9. listopad 2015

Španělsko, to zdaleka nejsou jen písčité pláže, ale také nepřeberná truhlice pokladů pro ty, kteří rádi cestují za poznáním. Starobylá architektura i špičky moderního stavitelství, unikátní výtvarná díla, také flamenco a kvalitní vína plná slunce.

„Jako cíle pro cesty za poznáním Španělska bych doporučil tři oblasti – Andalusii, Barcelonu a Madrid,“ říká Gustav Bořík, dlouholetý průvodce cestovní kanceláře Firotour.

Andalusie plná perel

„Anadalusie se může chlubit takovými perlami, jako je starobylé město Cordoba nebo Sevilla, kde je hrob Kryštofa Kolumba. Cádiz je nejstarším městem Evropy, Féničané ho založili už tisíc let před naším letopočtem a např. Granada nabízí nejnavštěvovanější památku, tedy palácový komplex Alhambra,“ jmenuje Gustav Bořík alespoň některá z míst, která stojí v Andalusii za to navštívit. „Alhambra byla dokončena roku 1354 a sloužila původně jako sídlo maurských panovníků ve zdejší oblasti. Je na seznamu světového dědictví UNESCO.“

Granada, pevnost Alhambra

„Rozhodně byste neměli vynechat Barcelonu,“ doporučuje Gustav Bořík. „Kdo by nechtěl alespoň jednou v životě vidět nedaleký klášter Montserrat se sochou Černé Madony nebo chrám Sagrada Familia, monumentální dílo Antonia Gaudího.“ Stavba chrámu začala v roce 1882, trvá dodnes a její dokončení se předpokládá v roce 2026, tedy v roce 100. výročí úmrtí slavného Gaudího.

Madrid, město králů

„A konečně Madrid s okouzlující atmosférou starého města, se světově proslulou galerií Prado. Vynechat byste neměli ani královský palác El Escorial nebo mohutnými hradbami obehnané Toledo, kdysi zbrojírnu španělských králů, a krásu Španělska vám jistě podtrhne i flamenco nebo sklenka ohnivého vína,“ uzavírá své pozvání do Španělska Gustav Bořík.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.