Soud poslal do vazby dva obviněné v kauze skládky Celio

16. leden 2022

Šest z devíti obviněných v kauze skládky Celio u Litvínova je ve vazbě. Poslal je tam Obvodní soud pro Prahu 1. České televizi to dnes 16. 1. řekl státní zástupce Zdeněk Matula.

Podstatou kauzy je státní zakázka na odstranění starých ekologických zátěží, které vznikly před privatizací skládky Nelahozeves. Ukázalo se, že nebezpečné odpady odvážené z Nelahozevsi končily na skládce Celio. Tu provozuje společnost Purum Kraft.

Soud poslal do vazby kromě dalších čtyř osob ředitele skládky Reného Konečného a předsedu představenstva Purum Kraft Daniela Krafta. „Můžu potvrdit, že soud všem návrhům, tak jak jsem je podal, dnešního dne vyhověl. To znamená, shledal důvod pro trestní stíhání u všech devíti obviněných,“ řekl Matula.

Vazbu u dalších tří obviněných soud nahradil jinými instituty. Jak dodal Matula, je hlavním důvodem vazby obava, že by mohli obvinění uprchnout kvůli hrozbě vysokého trestu a také by mohli ovlivňovat svědky. U jednoho obviněného se státní zástupce take obává, že by mohl v trestné činnosti pokračovat.

Stíhání se týká i dvou firem

Kromě devíti lidí čelí v případu stíhání dvě firmy. Jak již dříve uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, stíhání je vedeno pro trestné činy obecného ohrožení, podvodu, poškození a ohrožení životního prostředí a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Před privatizací patřila skládka Nelahozeves Kaučuk společnosti Unipetrol. Mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl k tomu uvedl, že firma není ani zadavatelem, ani realizátorem likvidace ekologických zátěží na zmíněné skládce. „Věříme, že bude vše řádně prošetřeno a jsme připraveni s příslušnými úřady plně spolupracovat, “ uvedl ve čtvrtek.

Provozovatelem skládky Celio je firma Purum Kraft a zatím nezveřejnila k dané věci žádné informace. Zakázku na likvidaci nebezpečného odpadu z Nelahozevci získala v roce 2016 společnost Aquatest, která spolu s Celiem patří do skupiny Purum Kraft. Všechny zmíněné společnosti spojuje také osoba manažera Daniela Krafta. Celio však Kraftovi podle údajů z obchodního rejstříku nepatří. V případě této firmy je jediným akcionářem Jaroslav Kříž.

Provoz skládky Celio omezila inspekce - našla podezřelé sudy

Skládkování na Celiu vloni v létě omezila Česká inspekce životního prostředí, když při neohlášené kontrole našla sudy s vysoce hořlavými styrenovými smolami. Označila je za bezprostřední hrozbu pro životní prostředí. Firma Purum Kraft tehdy právě tehdy uvedla, že se jedná o odpady z uskutečňované státní zakázky na odstranění nebezpečného odpadu z  Nelahozevsi. Omezení skládky pak potvrdil i Ústecký kraj.

Požár skládky Celio poblíž Litvínova

Na skládce Celio v minulosti opakovaně hořelo. Například v roce 2018 škoda po jednom z těchto požárů dosáhla 100 milionů korun.

Problémy měla v minulosti také firma Purum, která je s Purum Kraft majetkově a personálně propojená. Dostala předloni pokutu 1,3 milionu korun za porušení bezpečnosti práce v Hamru na Jezeře. To vedlo k výbuchu při nečekané chemické reakci při likvidaci nebezpečných odpadů. Osm lidí se zranilo, jeden pracovník.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související