Sobotní přívalový déšť napáchal v Ústeckém kraji největší škody na Děčínsku. Lidé teď odklízejí jeho následky

19. červenec 2021 13:14

Prudký déšť a vylité potoky z břehů napáchaly velké škody hlavně na Děčínsku. V nejpostiženějších obcích Dolní Poustevna a Lobendava lidé odklízí bahno a nečistoty, které voda do domů přinesla. Obce začaly s úklidem a sčítáním škod v neděli ráno.

Starostové a dobrovolní hasiči z Dolní Poustevny a Lobendavy zahájili nedělní ráno rozdělováním pracovního nářadí ze skladu humanitární pomoci. Auta plná lopat, hrabel a dalšího náčiní pak rozvezli do svých obcí.

„Máme zatopenou chalupu – měli jsme po celé chalupě po kolena vody,“ shrnula s povzdechem paní Blanka Dudová, která má chatu v Lobendavě, „teď tam máme příbuzné, kteří nám teď pomáhají uklízet.“

V Lobendavě voda zatopila zhruba 50 objektů. „Vylilo se koryto Lučního potoka a začaly veškeré práce – pytlování, vyprošťování lidí, hasiči evakuovali lidi i na člunu, uvolňovaly se mosty,“ shrnuje nezávislý starosta obce Stanislav Jirásek a pokračuje: „Teď potřebujeme nějaké dezinfekční prostředky, vysoušeče a čerpadla na vyčerpání studen – všechny domy jsou na studny, kde je povrchová voda.“

Stejná situace byla i v Dolní Poustevně – tam se pod vodou ocitlo 30 domů. „Ty škody na tom majetku budou u některých občanů velké – lidé mají před domy kontejnery, kam vyhazují veškerý svůj nábytek,“ popisuje nezávislý starosta Dolní Poustevny Robert Holec.

Škody na majetku obce budou také veliké. „Nejhorší budou mosty – přijede statik n prohlídku, budeme se dívat, jak ty mosty vypadají – případně budeme také žádat o dotace na opravu,“ dodává Holec.

Sobotní přívalový déšť napáchal v Ústeckém kraji největší škody na Děčínsku. Lidé tam teď odklízejí jeho následky

Obce se navíc budou snažit sehnat pro vytopené občany nějaké finance. „Sepisujeme čísla popisná, protože jsme domluveni s úřadem práce, který přiveze výjezdní tým s formuláři o ty první možnosti finanční pomoci – až do výše 58 tisíc korun,“ dodává ještě Holec.

Kromě Dolní Poustevny a Lobendavy se s následky bleskových povodní potýkají také Staré Křečany, Mikulášovice nebo Hřensko.

Spustit audio

Související