Škola bezpečné jízdy

30. listopad 2011

Skoro každý řidič, který už najezdil několik stovek kilometrů, si myslí, že své auto umí ovládat a zvládne na silnici téměř každou situaci. Kdo ale absolvoval školu smyku, zjistí že neuměl vlastně vůbec nic.

Kurz bezpečné jízdy můžeme rozhodně doporučit - budete si více důvěřovat a budete také jezdit opatrněji. Zjistíte totiž, co vaše auto dokáže udělat při smyku i při velmi malé rychlosti.

Každý automobil se v krizových situacích chová jinak, proto celý kurz absolvujete ve vlastním voze. Firmy mají možnost kurz bezpečné jízdy zajistit i pro své zaměstnance. Celý areál mosteckého polygonu je připraven i na větší vozy.

Reakce lidí, kteří kurz bezpečné jízdy absolvovali, jsou různé, všichni se ale shodnou na jednom, před tím své auto vlastně vůbec neuměli ovládat, i když si mysleli pravý opak.

Na severu Čech jsou dvě místa, kde vám po absolvování kurzu bezpečné jízdy odečtou i trestné body. Jedno najdete na autodromu v Sosnové u České Lípy, to druhé na polygonu u Mosteckého autodromu.

Kurz bezpečné jízdy stojí kolem čtyř tisíc korun, což rozhodně není málo peněz. Na druhou stranu - spočítejte si, kolik by stála oprava zdemolovaného vozu po nárazu třeba do stromu poté, co jste zmatkovali při smyku na náledí.

Na mosteckém polygonu by v budoucnu rádi přivítali i děti a tak chystají kurz pro celou rodinu. Rodiče by se učili ovládat automobil v krizových situacích a děti by mezitím dostali několik praktických rad.

Kurzy bezpečné jízdy ale nejsou jen pro řidiče s trestnými body. Účastnit se jich může kdokoliv, kdo si na silnici v zimě při náledí moc nevěří.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.