Shiitake, tzv. „perla mezi houbami“, je nejen mimořádně zdravá, ale i chutná

22. leden 2024

Houba Shiitake, neboli Houževnatec jedlý, pochází původně z východní Asie, kde se její léčebné účinky využívají více než 2000 let. V našich lesích ho bohužel nenajdete, můžete si ale koupit substrát s jeho kulturou a pěstovat si ho doma.

Tato houba má vynikající protivirové účinky a výrazně posiluje imunitu. Obsahuje sacharidovou složku lentinan, která podporuje tvorbu lymfocyt a jiných částic imunitního systému. Značně snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, krevní tlak, má silné protisklerotické účinky.

Pomáhá také tlumit nejrůznější příznaky alergií, podporuje potenci a posiluje činnost žlučníku, jater i slinivky.

S úspěchem můžete houževnatec využít i k čištění organismu. Stejně jako mořské řasy na sebe dokáže vázat těžké kovy jako je rtuť, olovo nebo stroncium.

Houby shiitake

Z dietetického hlediska se jedná o velmi hodnotnou potravinu vzhledem k nízké kalorické hodnotě.

Tato houba obsahuje ve velkém množství proteiny (18 %), vitamíny (B1, B2, B3 a B12, D2) a minerály: draslík, vápník, hořčík a fosfor.

Houbu si můžete zamrazit, usušit, nebo ji naložit do lihu, či vína.

Shiitake je chuťově velmi výrazná houba masité konzistence. Pro svou lahodnou chuť a silné aroma je dokonce označována jako „perla mezi houbami“.

Optimální je dát si v nějakém jídle 10 g sušené nebo 90 g čerstvé houby denně. Bez obav s ní zacházejte jako s jakoukoli jinou houbou – můžete ji smažit, dusit i vařit.

Spustit audio

Související