Salesiáni v Teplicích připravují zchátralou budovu v Trnovanech k opravám

4. květen 2020 10:29

Poněkud nepatřičně působí v panelákové zástavbě teplických Trnovan osamělý dům z 50. let 20. století. Bývaly tam jesle. Od 90. let budova mění majitele a chátrá. Koncem loňského roku ji koupili salesiáni. Dobrovolníci zatím vyčistili zahradu od náletů – zbývá vyčistit vnitřek budovy.

„Všechno obnovovat nebudeme. Ta zahrada je mnohem níž, než ta budova. Tam byly takové dva velké nájezdy na tu terasu. Ta velká terasa přijde pravděpodobně pryč. Bude tam takový snížený práh, aby byl celý ten prostor co největší,“ ukazuje farní vikář Petr Kalas k zahradě, kde by mělo být i dětské hřiště.

Vedoucí salesiánského střediska Vendulka Drobná pak doplnila, co bude uvnitř. „Přestěhujeme sem v první řadě pobočku, kterou teď máme na Maršovské ulici. To znamená, že tady budou programy pro děti, nízkoprahové kroužky a nízkoprahové zařízení pro děti a mládež,“ shrnula.

„Bude to vlastně totální rekonstrukce objektu, ze kterého zůstanou jen obvodové a nosné zdi. Všechno ostatní, včetně inženýrských sítí, se bude muset udělat nově. Asi rok budeme čekat, než se vypracuje projekt a na něj navázaná povolené. Pokud všechno dobře půjde, mohli bychom na konci jara nebo léta roku 2021 začít stavět. Pokud stavba půjde rychle, tak třeba 1,5 roku – tzn. v roce 2023 by to mohlo být hotové,“ doufá Petr Kalas.

Náklady na rekonstrukci by podle něj neměly přesáhnout 50 milionů korun.

Spustit audio

Související