Roudnická cukrářka Jaroslava Michalcova má cukrařinu v krvi

Bělostné drobné sněhové korpusy spojené máslovým kávovým krémem - dorletky, to je specialita cukrářky Jaroslavy Michalcové z Roudnice nad Labem. Krásně vypadají a ještě lépe chutnají, jen pro ty, co zrovna drží redukční dietu, nejsou zrovna to “pravé ořechové“, nebo v tomto případě “pravé kávové“.

„Peču jich tisícovku týdně a recept opravdu nedávám, je i vedený pod ochrannou značkou,“ říká paní Jaroslava Michalcová. „Ve 47 letech jsem si splnila sen. Získala jsem výuční list v oboru cukrář a mohla jsem si otevřít vlastní cukrárnu.“

Dortletky můžeme stopovat až do Vídně, kde praprarodiče paní Jaroslavy měli pekařství a povoznictví. Zasáhly je brzy po sobě dvě rány osudu – požár a vykradení a tak se Růžena a Josef, oba původem Češi, rozhodli vrátit se do vlasti. Zakotvili v malé vísce pod Řípem, zřídili si tu znovu pekařství a pekli i dortletky.

Další rána přišla v únoru roku 1948, syn původních majitelů o pekařství přišel a pracoval pak v pekárně v Roudnici na Labem. Na čas se dortletka ztratila, ale paní Jaroslava, která starým rodinným zákuskem chtěla udělat radost svému otci, nakonec po řadě pokusů a omylů tenhle zázrak vzkřísila.

Námaha se Jaroslavě Michalcové vyplatila; dočkala ocenění - projekt dortletky získal cenu v akci Rozjezdy roku, pak titul Regionální potravina a konečně i certifikát Produkt regionu České Středohoří.

Poslechněte si víc ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Stanislava Brádlová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio