Roman Koudelka – česká jednička ve skocích na lyžích, rodák z Turnova

29. duben 2024

Když letos v únoru skončil skokan na lyžích Roman Koudelka v závodě světového poháru ve Willingenu devátý, pocítil obrovský pocit štěstí. A také motivaci k pokračování kariéry. 34leté české jedničce trval po zranění a operaci kolene návrat do první desítky celé čtyři roky.

Roman Koudelka se narodil v roce 1989 v Turnově. Vyrostl v Lomnici nad Popelkou, kde také se skoky začínal.

Na lyže, které upřednostnil před fotbalem, se poprvé postavil v pěti letech. Jako žáka ho v Lomnici připravoval někdejší reprezentační trenér a reprezentant Zdeněk Remsa.

Na velké můstky si poprvé troufnul už ve 13 letech. V 17 vyhrál v Harrachově letní šampionát a zanedlouho také juniorské mistrovství světa.

Vysněná velká medaile mezi dospělými se ale zatím Romanu Koudelkovi vyhýbá. Nejblíže k ní byl v roce 2015 na světovém šampionátu ve Falunu v závodě na středním můstku. Skončil čtvrtý.

Pětkrát vyhrál závod světového poháru. Zúčastnil se čtyřech zimních olympijských her. Pod pěti kruhy byl nejlepší v Soči, kdy obsadil v individuálním závodě dvanácté místo.

Otec dvou synů a milovník fotbalové Slavie Roman Koudelka bude i v příští sezóně zachraňovat tradici kdysi výstavního československého a českého skoku. Jeho letošní nadějné výsledky jsou příslibem, že se může s nejlepšími pořád měřit.

autor: Milan Knotek
Spustit audio