Riskantní ujíždění před policií může řidiče dostat až na 8 let do vězení. Jen na Ústecku řeší policie za leden dva případy

7. únor 2020 09:33

Policisté v Ústí nad Labem v lednu dvakrát honili řidiče, kteří před hlídkou ujížděli. Ve městě jeli i rychlostí kolem 150 kilometrů za hodinu. I když se při honičce nikomu nic nestane, může jít takový řidič na 3 až 8 let do vězení za obecné ohrožení.

Platí to například pro cizince, který je teď ve vazbě. 4. ledna před policií ujížděl městem a naboural několik zaparkovaných aut.

25. ledna pak policejní hlídka potkala na Klíši auto, o kterém věděla, že s ním může jezdit 41letý muž se zákazem řízení.

Martin Dembický  popsal závěr honičky: „Chtěl zatočit do ulice Herbenova, tam se mu to nepovedlo. Z auta mu vyskočila nějaká žena, tu srazil dveřmi tak, že spadla na zem. Kolegové rychle vystoupili, začali mu mlátit do auta, ať zastaví. On se chtěl rozjet dopředu, tam naboural stojící auto. Pak jsem mu já začal mlátit do dveří – on začal couvat, vytočil kola a ten tlak auta, jak šel na mě, tak mě tím bokem nabral koleno.“

Policista má vážně zraněné koleno. Řidič je ve vazbě.

Martin Dembický v září 2017 pronásledoval i 31letého muže. Podle záznamů z palubní kamery jel přes centrum Ústí nad Labem i více než 150kilometrovou rychlostí.

„Jen, jak se říká, na krev. Projel několik červených v centru města, z vedlejší na hlavní jel tak, jako by on byl na hlavní. Kolem divadla jel v protisměru. U Olšinek kolegové z dopravního chtěli udělat zátaras, tam jednoho málem nabral – ten jen tak tak uskočil,“ popisuje policista.

Ve vsích se řidič policistům ztratil, nakonec ho za několik měsíců dopadli.

Muži teď za obecné ohrožení hrozí vězení. Přitom mohl podle soudce Pavla Kuděly vyváznout s pokutou.

„Sám obviněný uvádí, že měl pouze strach, aby nepřišel o řidičské oprávnění, protože vozidlo, které řídil, mělo propadlou technickou kontrolu,“ uvedl soudce.

Podle policejní mluvčí Šárky Poláčkové před hlídkami většinou ujíždějí řidiči s alkoholem nebo drogami v krvi, anebo ti bez řidičského průkazu.

Spustit audio