Radek Jaroš: Největší obranou obávané K2 před horolezci je proměnlivé počasí

8. leden 2015

26. červenec loňského roku se nesmazatelně vryl do paměti horolezce Radka Jaroše. Na pátý pokus mu jeho poslední, 14 osmitisícovka K2 dovolila, aby stanul na jejím vrcholu. Čím je pro něj K2 výjimečná?

Pro svou neodolatelnou krásu, tvar a majestátnost je K2 často označována jako Hora hor. Přesvědčil se o tom i horolezec Radek Jaroš, kterému se 26. července 2014 splnil jeho životní sen. Na 5. pokus ukázala hora výjimečně tomuto odvážnému horolezci svou vlídnou tvář a dovolila mu stanout na jejím vrcholu.

Na svém kontě tak má Radek Jaroš všech čtrnáct osmitisícovek. Svého vítězství však nedosáhl zadarmo. Hory si svou daň vybraly v roce 2012, kdy mu při výstupu na Annapurnu omrzly prsty na nohách. Později mu byly amputovány všechny prsty na levé noze a dva prsty na pravé noze.

I přesto pokračoval v přípravách na poslední osmitisícovku a v loňském létě tak zkompletoval pomyslnou "Korunu Himaláje". Stal se tak patnáctým člověkem na světě, kterému se to podařilo a je také prvním Čechem, který vystoupil na všechny osmitisícovky bez použití kyslíkových přístrojů.

Jaké to je, stanout na pátý pokus na vrcholu vrtošivé K2? Na čem si horolezecká výprava v čele s Radkem Jarošem pochutnávala? Poslouchejte…

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio