Půda domu v Terezíně vydala poklad – vzácné materiály a dokumenty z období židovského ghetta

17. říjen 2019 09:24

Vzácné dokumenty z bývalého židovského ghetta se objevily po více než 70 letech na půdě domu v Terezíně. Jde o korespondenci internovaných Židů, o úřední dokumenty a různé dobové předměty.

Materiály ležely v suti mezi stropem a půdními prkny v Komenského ulici, kde za války bydleli Židé. Jiří Smutný je objevil při rekonstrukci náhodou. Naštěstí je sběratel a člen Klubu vojenské historie, proto rozpoznal, že v ruce drží poklad.

„Suti bylo asi 50 tun, a mezi tím ležely papíry třeba už z roku 1830. Naplnili jsme tím celý pokoj,“ popsal Radiožurnálu.

Dokumenty pak začal třídit a ty z období války předal Památníku Terezín.

Jeden je velmi neobvyklý. Jde o rozpis služeb hlídačů na toaletách. „Jsem nadšený, tohle jsem nikdy neviděl. Určitě to půjde na novou výstavu. Je třeba lidem ukázat, že něco tak absurdního v terezínském ghettu existovalo,“ řekl historik Tomáš Federovič.

Zřejmě nejdůležitější částí objevu je korespondence, kterou dostávala z Itálie židovská vězeňkyně Anna Hönigsbergová. „Dostáváme dary zvenčí, dá se říct, že jde o rodinné památky. Tady ale mám velké množství věcí najednou a navíc přesně víme, odkud v Terezíně pochází. To je naprosto unikátní,“ otáčí dokumentaristka Michaela Dostálová opatrně jednu z pohlednic, na které je razítko říšské orlice.

Transportní lístky i lahve

Historici už třeba zjistili, že se vězeňkyně narodila 1864 a válku přežila.

Průvodce v terezínském ghettu Lukáš Lev vypátral další podrobnosti: „Čekám na další archivní materiály z Vídně, ale vypadá to, že její příbuzní žijí v Uruguayi. Důležité také je, že z těch dopisů třeba poznáme, jaký byl tehdejší život.“

Mezi nalezenými materiály je také slamník, kufr, transportní lístky, lahve z terezínského pivovaru a řada drobných předmětů denní potřeby, které půjdou do sbírkového fondu Památníku Terezín a časem se objeví na výstavě.

„Je to sice náhoda, ale za války bylo židovské ghetto v celém Terezíně, tak je možné, že časem při nějaké rekonstrukci někdo zase nějaký poklad najde. I když ten náš byl opravdu obrovský, to jsme opravdu nečekali,“ dodal nálezce Jiří Smutný.

Písemnosti odborníci zrestaurují, zdigitalizují a vyvěsí na web. Některé dokumenty použijí i pro novou výstavu.

Spustit audio

Související