Proč se mezi alchymisty dařilo i podvodníkům a jak se letos bude létat na oběžnou dráhu kolem Země

5. leden 2020

Poslechněte si:

01:10 - Objevy a události
04:38 - Alchymie, 4. část: Podvody a podvodníci
19:30 - Příběhy s nulou: 1820 – Objevení Antarktidy
24:07 - Kniha měsíce: Jak vznikal svět
26:17 - Soutěž o Knihu měsíce
27:15 - Kosmonautika 2020, 1. část: Na oběžné dráze

V úvodním přehledu zajímavostí se dozvíte, že některé druhy madagaskarských poloopic lemurů mají ve volné přírodě opravdu na kahánku a seznámíme vás s archeologickým objevem nejstarší protipovodňové hráze v dějinách lidstva, která se našla na izraelském pobřeží. Povíme si o aktuálním pohasínání červeného veleobra Betelgeuse, které má dramatičtější průběh, než je u této hvězdy zvykem; představíme vám novou ženskou rekordmanku v nepřetržitém pobytu ve vesmíru a také nový evropský kosmický teleskop Cheops, určený k výzkumu exoplanet.

Alchymisté, prubíři a podvody s kovy

Logo

Evropští alchymisté se celá staletí pokoušeli o transmutaci kovů. Na základě dobových znalostí byli přesvědčeni, že je možné za pomoci složitých procesů proměnit, tedy transmutovat, obyčejný kov ve stříbro nebo zlato. Že to nejde, se podařilo prokázat až v druhé polovině 18. století. Řada bohatých mecenášů minulosti zatoužila rozmnožit snadno a pokud možno levně obsah svých pokladnic větším množstvím drahého kovu. Alchymisté byli proto po jistou dobu žádanými odborníky. Zvláště když Evropou šly zvěsti o skutečných mistrech oboru, kterým se prý transmutace povedla. Byly to jen povídačky – a mnohdy také podvody. Mezi alchymisty, kteří laborovali poctivě, se vyskytovali i podvodníci. V historii alchymie jich však bylo skutečně odhaleno a také potrestáno jen málo. Jak je to možné?

Logo

Jak říká chemik a znalec dějin alchymie Vladimír Karpenko z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, problém byl do značné míry technického rázu. Týkal se prubířských technik, umožňujících rozeznat ryzí stříbro a také ryzí zlato... Fiškusové, kteří se vezli na vlně alchymie, si dovedli spočítat, že movitý mecenáš pro ně může být požehnáním. Pokud náhodou nepřijde na to, jak svá „kouzla“ s kovy vlastně provádíte. V takovém případě mohlo jít nepoctivci i o krk.

Rok 2020 a lety na oběžnou dráhu

Logo

Stejně jako v minulých letech i na prahu roku 2020 jsme připravili stručný přehled událostí, které by se letos měly odehrát v kosmonautice a výzkumu vesmíru. Je to pochopitelně tak trochu věštění z křišťálové koule, protože kosmický výzkum jde opravdu trnitou cestou – stačí malý krok stranou a všechno může být jinak. Plány kosmických agentur na rok 2020 jsou nicméně zajímavé a neobyčejně bohaté.

Dušan Majer, šéfredaktor internetového portálu kosmonautix.cz

Naším průvodcem kosmonautikou je Dušan Majer, zakladatel webu Kosmonautix.cz a také autor pořadů Vesmírné zprávy, Vesmírná technika a Vesmírné starty, které můžete sledovat na internetu. Nejprve několika větami shrne to nejzajímavější, co v kosmonautice a výzkumu vesmíru přinesl uplynulý rok 2019, a pak už bude listovat plány kosmických agentur na letošní rok. Naši procházku zahájíme na oběžné dráze, kde už více než dvě desítky let obíhá Mezinárodní vesmírná stanice ISS s lidskou posádkou, která se v pravidelných intervalech střídá. Už minulý rok sliboval zajímavou novinku v podobě prvních pilotovaných letů soukromých dopravců. Bohužel to nevyšlo, takže jako kosmický taxík ke stanici zatím stále slouží jen ruské Sojuzy. V letošním roce se to ale prý určitě povede.

autor: frv
Spustit audio

Související