Povidlové hřebeny

Navařili jste si na podzim dost povidel?

Ingredience
  • 500 g polohrubé mouky
  • asi 250 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 70 g tuku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kostka droždí
  • 1 žloutek nebo malé vejce a 1 vejce na potření
  • trochu soli
  • citronová kůra
  • povidla, případně 1-2 lžičky rumu

Postup:

  1. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
  2. Do mouky dáme kvásek, oba cukry, žloutek nebo celé vejce, rozpuštěný tuk a mléko a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple pod utěrkou kynout.
  3. Když zdvojnásobí objem, vyklopíme těsto na pomoučený vál, rozválíme asi na půl cm silnou placku a rozkrájíme ji na stejně velké obdélníky. Na každý dáme lžíci povidel – pokud jsou příliš tuhá, rozmícháme je s troškou rumu.
  4. Obdélníky přeložíme na půl, dobře přitiskneme okraje a na delším okraji ještě ozdobně nařežeme.
  5. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, necháme ještě chvíli kynout, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do středně předehřáté trouby upéci.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.