Povidlové hřebeny
Navařili jste si na podzim dost povidel?
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- asi 250 ml mléka
- 50 g cukru
- 70 g tuku
- 1 vanilkový cukr
- 1 kostka droždí
- 1 žloutek nebo malé vejce a 1 vejce na potření
- trochu soli
- citronová kůra
- povidla, případně 1-2 lžičky rumu
Postup:
- Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.
- Do mouky dáme kvásek, oba cukry, žloutek nebo celé vejce, rozpuštěný tuk a mléko a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple pod utěrkou kynout.
- Když zdvojnásobí objem, vyklopíme těsto na pomoučený vál, rozválíme asi na půl cm silnou placku a rozkrájíme ji na stejně velké obdélníky. Na každý dáme lžíci povidel – pokud jsou příliš tuhá, rozmícháme je s troškou rumu.
- Obdélníky přeložíme na půl, dobře přitiskneme okraje a na delším okraji ještě ozdobně nařežeme.
- Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, necháme ještě chvíli kynout, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme do středně předehřáté trouby upéci.
Související
-
Vdolky jako povidlové obláčky od Boženy Tompichové ze Žatce
Nadýchané vdolky s povidly, tvarohem a šlehačkou, které upekla Božena Tompichová ze Žatce do soutěže Pochoutkový rok nasladko jsou prostě k sežrání.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.