Pomohl zastavit opilého řidiče kamionu na D8 a zabránil tak tragédii. Za to získal titul Gentleman silnic

31. leden 2020 09:16

V Ústeckém kraji je další gentleman silnic. Ocenění udělili policisté řidiči kamionu Zdeňkovi Mášovi z Děčínska, který podle nich loni v listopadu zabránil tragédii.

Na dálnici D8 si všimnul maďarského řidiče kamionu, který byl opilý a svou jízdou ohrožoval ostatní motoristy na dálnici. Zdeněk Máša proto zalarmoval policii a pomohl cizince zadržet.

„Když jsem si kolegy všiml, že nejel ani 80 km/h, ale jen něco kolem 75 km/h. tak mi bylo divné, že neudržuje jízdní pruh – že odjíždí od jednoho kraje ke druhému,“ líčí svůj zážitek na dálnici D8 řidič kamionu Zdeněk Máša z Děčínska.

Řidič maďarského kamionu řízení dál nezvládal. „Když jsem viděl, že ho osobáky předjíždějí a přitom musí brzdit, protože najíždí až do rychlého pruhu, tak jsem na nic nečekal, hodil jsem varovné blinkry a hodil jsem se za něj,“ pokračuje Máša.

Během jízdy pak také zalarmoval policisty a varoval také ostatní řidiče. Maďarský kamion sledoval až na poslední pumpu na D8 před hranicemi s Německem, kde ho policisté zadrželi.

„Nadejchal, chlapi říkali, že dost – já se na to neptal. Byl přitom celý rozjařený, nechal si vlézt do kamionu, tam měl zmačkané plechovky od piva. Za jízdy konzumoval alkohol,“ doplnil Zdeněk Máša.

Řidič kamionu z Maďarska nadýchal dvě promile a skončil ve vazbě.

Podle Ivany Buriánkové z Generali České pojišťovny jde o ojedinělý případ: „Tenhle případ je unikátní za 16 let, co to děláme. Jsem přesvědčená o tom, že pokud by pan Máša nepomohl, skončilo by to velmi pravděpodobně špatně.“

Podle velitele krajské dopravní policie Jiřího Ušáka se kamioňák Zdeněk Máša zachoval ukázkově: „On by usnul, nebo by do něčeho vletěl, protože by špatně vyhodnocoval tu situaci. Takže za nás obrovské poděkování.“

Poděkováním je i titul „Gentleman silnic“. Zdeněk Máša je už 197. oceněným.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související