Policie v Ústeckém kraji prověřuje několik oznámení na možné ovlivnění volebních výsledků

6. říjen 2018

Komunálních voleb se podle odhadu krajského úřadu v Ústeckém kraji zúčastnilo kolem 37 procent lidí. Policie přijala několik oznámení o možném ovlivňování jejich průběhu.

Možnou manipulaci s hlasy prověřují kriminalisté v Bílině na Teplicku a v Ústí nad Labem. Mluvčí Daniel Vítek do vyřešení jednotlivých případů podrobnosti nezveřejní.

Z okrsku v Krásném Březně v Ústí nad Labem volali na policii už v pátek krátce po zahájení voleb

„Ve 14:30 kontaktoval policii předseda volební komise, kterému bylo podezřelé, že do volební místnosti přišlo najednou přes 20 lidí. Policisté podnět na místě prověřili a případem se teď budou zabývat ústečtí kriminalisté,“ řekl policejní mluvčí Daniel Vítek.

Situaci ve volební místnosti popsala zapisovatelka komise, která z obav o svou bezpečnost nechtěla zveřejnit své jméno a její totožnost Český rozhlas zná.

„Přišel volit celý vchod. Za celou praxi zapisovatelky jsem nezažila, že by z tohoto vchodu někdo přišel volit. Stáli frontu až pod schody, měli své lístky a volili. Venku pak bylo vidět auto, které je vozí. Takže si myslím, že probíhalo kupčení s hlasy,“ uvedla zapisovatelka.

Podobné podezření získala předsedkyně jedné volební komise v Bílině. Také Kateřina Kapková se obrátila na policii: „Byla tady nezvyklá volební účast. Voliči chodili ve skupinkách, zhruba tak po deseti. Chtěli volit pouze do komunálních voleb, nechtěli nové lístky, měli jeden volební lístek připravený v modré obálce.“ Na Teplicku totiž voliči navíc vybírají i nového zástupce do senátu.

V Bílině se hlasování do nového zastupitelstva před čtyřmi lety opakovalo – podle soudu se během voleb kupčilo s hlasy.

Už před zahájením letošních voleb policisté v souvislosti s podezřením na manipulaci obvinili 26letého muže z Teplic.

Za co mu teď hrozí 6 měsíců až 3 roky vězení, to popsala mluvčí policie Alena Bartošová: „Obviněný muž měl do obce na Chomutovsku za úplatu přihlašovat k trvalému pobytu osoby z Teplicka, aby jim vzniklo volební právo. Tyto osoby, opět za úplatu, volily obviněným mužem určenou politickou stranu či hnutí.“ Podle předsedy Sdružení místních samospráv Stanislava Polčáka by se mělo jednat o Horu Svatého Šebestiána.

Stejnou praktiku, tedy účelové přihlašování obyvatel, prověřují kriminalisté i v Moldavě na Teplicku.

autor: hau
Spustit audio