Po stopách miliony let starých ohňů a očekávané dění na kosmických stanicích na zemské orbitě

8. leden 2024

Stopy pradávných ohňů (4:26) – Procházka lednovou oblohou a pozorovatelské tipy na celý rok (19:14) – Kosmonautika 2024, 1. část: Dění na kosmických stanicích (25:34)

V úvodním přehledu zajímavostí se dozíte jak umělá inteligence vyřešila dávnou záhadu Raffaelova obraz Madona s růží, do kterého podle všeho skutečně „sáhl“ i jiný umělec, prozradíme vám, že sobi dovedou zároveň spát i přežvykovat, vrátíme se k nečekanému průletu tří jasných meteorů nad Českem čtyři dny před Silvestrem, představíme vám skotský kosmodrom, ze kterého už letos mohou startovat první družice a také japonskou sondu SLIM, která se chystá k přistání na Měsíci.

Geologické stopy pradávných ohňů

Vrstvička tvořená úlomky dřevěného uhlí o mocnosti necelé 2 centimetry obklopená černouhelnou hmotou vzniklou prouhelněním rašeliny. Stáří asi 312 milionů let, Důl Kladno

Ať chceme či nechceme, požáry jsou běžnou součástí přírodního koloběhu. Byly tu dávno před vznikem civilizace; dávno před tím, než člověk vykřesal první jiskru z křemene. Jak velké a ničivé byly požáry, které zuřily v dávné geologické minulosti naší planety, před miliony nebo dokonce stamiliony roků? Byly v některých obdobích četnější – a co po nich zbylo? Nejviditelnější stopou po právě uhaslém požáru je popel. Požáry, které nás právě teď zajímají, však uhasly opravdu velmi, velmi dávno. Co po sobě zanechaly? 

Makrosnímek fosilního dřevěného uhlí

Stejně jako v případě současných požárových epizod jsou to především pozůstatky původní rostlinné hmoty, která požáru zcela nepodlehla. Hovoří o tom geolog a paleobotanik Stanislav Opluštil z Ústavu geologie a paleontologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze... Fosilní dřevěné uhlí se někdy označuje jako takzvaný fuzit. Vyskytuje se v nějakém zásadnějším množství i v našich geologických vrstvách? Kdy se objevily první rostliny se skutečným dřevem, které jak víme představuje pro oheň tu nejideálnější potravu? A znamená to, že se v té době frekvence a rozsah požárů rapidně zvýšily? Byly velké požáry spjaty i s velkými vymíráními, která v minulosti hned několikrát postihla naši planetu?

Kosmonautika 2024: Stanice na oběžné dráze

Mezinárodní vesmírná stanice

Právě načatý rok 2024 přinese nepochybně spoustu zajímavých událostí na poli kosmonautiky a výzkumu vesmíru. Celá řada pozemských aparátů už v kosmu pracuje a posílá zajímavá data, některé sondy jsou na cestě ke svým cílům, jiné budou startovat. Sledujeme nový závod o Měsíc, pátráme po nevyjasněných tajemstvích Sluneční soustavy i celého vesmíru. Viditelného i neviditelného.

Dušan Majer

Očekávanými událostmi letošního roku vás v průběhu ledna bude provázet popularizátor kosmonautiky a šéfredaktor webu Kosmonautix.cz Dušan Majer. Ze všeho nejdříve se s Dušanem Majerem podíváme na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS, která krouží zhruba 400 kilometrů nad našimi hlavami. Svou stanici mají na oběžné dráze 400 kilometrů nad zemí i Číňané. O dění na její palubě se toho ví podstatně méně – vždyť na ní pobývají zatím jen Číňané.

Spustit audio

Související