Planetárium o skutečném plášti neviditelnosti a také o tom, proč vznikají a jak se třídí oblaka

7. duben 2019

Fyzikální teorie neviditelnosti a neviditelný plášť: teoretický fyzik Tomáš Tyc - Co jsou oblaka a jak vysoko plují: meteorolog Martin Novák - Objevy a události - Zapomenuté historie: Zvrhlíci z lodi Bounty - Kniha měsíce: Rostliny způsobující otravy

V úvodním přehledu zajímavostí se mj. dozvíte o klavírní skladbě Antonína Dvořáka, kterou dopsal počítač, nové nejdelší solné jeskyni světa a také o definitivním důkazu přítomnosti metanu na rudé planetě. (1:08)

Fyzika a plášť neviditelnosti

Fyzika

Toužili jste někdy po plášti neviditelnosti? Pak by vás mohlo zajímat, že alespoň v teoretické rovině je už jeho koncept zvládnutý. Sice byste se v něm nemohli hýbat, neviděli byste ven, a pokud byste včas nevylezli, pravděpodobně byste se udusili – ale vidět by vás nebylo. Prozradíme vám, na jakém principu takový neviditelný plášť funguje a proč není jeho případné praktické využití tak snadné jako v čarodějnických filmech.

Fyzikální disciplině, které se říká teorie neviditelnosti jsme se věnovali spolu s fyzikem Tomášem Tycem z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky fyzikální sekce Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Jako vědec se zabývá hlavně optikou, v poslední době především zobrazováním optickými vlákny. Teorii neviditelnosti a také dokonalých čoček se věnoval spíše v letech minulých. Stále k nim však má co říci. (4:28)

Zapomenuté historie, kniha měsíce dubna a soutěž

Veronika Kindlová vám ve své pravidelné rubrice připomene 230. výročí vzpoury na lodi Bounty, jejíž vrak dnes leží na mořském dně u ostrova Pitcairn v jižním Pacifiku. (16:06)

Frederik Velinský vám představí novou knihu Luďka Jahodáře, znalce látek přírodního původu ovlivňujících lidské zdraví, nazvanou Rostliny způsobující otravy, které se týká naše dubnová soutěžní otázka. (21:00)

Pohled do oblak

Altocumulus floccus, oblak středního patra

V poslední části pořadu se proletíme mezi útvary, které někdy vypadají jako chuchvalce páry, jindy jako nakadeřené katedrály a někdy zase jako šedivá deka. Budeme se věnovat tomu, čemu se lidově říká mraky a pro co se v odborné meteorologické terminologii vžil úplně jiný výraz. Oblaky.

Co jsou oblaky, proč vznikají a z čeho jsou utvořeny? Jak vysoko plují a do jakých kategorií se třídí? Na tyto otázky vám v repríze jednoho staršího povídání odpoví Martin Novák z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem – Kočkově. (25:22)

autor: frv
Spustit audio