Planetárium o přistání prvních lidí na Měsíci před padesáti lety, s úryvky dobových reportáží

21. červenec 2019

První lidé na Měsíci. Mise Apolla 11: odborník na kosmonautiku Marcel Grün (repríza) – Úryvky z 50 let starých televizních a rozhlasových reportáží – Objevy a události – Historie vědy: Fantastické cesty k Měsíci

V úvodním přehledu zajímavostí se mimo jiné dozvíte, co ohrožuje mravence na ostrově Bouganville, povíme vám o nálezu pravěkého ptáka v jantaru z Barmy, přiblížíme vám další úspěch sondy Hayabusa 2 u asteroidu Ryugu a také vám prozradíme, na kolik přišla renovace skafandru Neila Armstronga, který byl na Měsíci. (1:05)

První lidé na Měsíci

Stopa na měsíci

Před dvaceti lety jsme se v Planetáriu věnovali tehdejšímu třicátému výročí jednoho z nejslavnějších kosmických letů historie, který vynesl první pozemšťany na povrch našeho souputníka - Měsíce. Současné padesáté výročí této události je jistě dobrou příležitostí k tomu, abychom si podstatné části tehdejšího pořadu zopakovali. Na první let člověka na Měsíc s námi tehdy vzpomínal odborník na kosmonautiku Marcel Grün z pražského Planetária.

Povídání Marcela Grüna doplňuje krátký zvukový úryvek z přímého přenosu startu Apolla 11, který v roce 1969 pro Československou televizi komentovali Jan Jůn a Antonín Vítek, a především úryvky přímého rozhlasového přenosu první procházky amerických astronautů po povrchu Měsíce. U mikrofonu ve studiu Československého rozhlasu tehdy seděli reportéři Ivo Budil a Jan Petránek a pětice vědců - Petr Lála, Rudolf Pešek, Milan Morávek, Jaroslav Švenek a Jiří Mrázek. (4:17 a 23:30)

Historie vědy a naše soutěž

V rámci krátkého intermezza uprostřed vzpomínkového bloku vás Adam Vidner ve své pravidelné rubrice seznámí s několika historickými osobnostmi, které navštívily Měsíc dávno před Američany. Pochopitelně jen ve své fantazii - případně ve fantazii básníků a spisovatelů. (17:50)

Můžete si také naposledy připomenout červencovou soutěžní otázku. Ve hře je kniha „matematických kratochvílí“ Josefa Strouhala „Hádej, hádej, hadači“ z produkce nakladatelství Albatros. (22:30)

autor: frv
Spustit audio