Ovocné pivo není radler. Je libo višňové, jahodové, nebo malinové?

11. červen 2018

V létě po něm sáhneme častěji než kdy jindy. Je osvěžující, zažene žízeň a potěší i nepivaře. Řeč je o ovocném pivu. Velké pivovary nám ho nabízejí v plechovkách, malé na čepu.

„Je to pivo, protože ovocná složka se dodává až do piva uvařeného standardním způsobem. Takže legislativně i fakticky je to stále pivo,“ říká sládková jednoho teplického pivovaru Martina Valterová a vysvětluje, jak přesně se ovocné pivo vyrábí.

„Způsoby jsou vlastně tři. Buď po belgickém způsobu přidáváte ovoce už ke sladu na začátku vaření, nebo následně dochucujete. Dochutit můžete lihovým extraktem ovoce, který ej ale bezbarvý, takže pak musíte pivo ještě uměle dobarvit. Anebo, jako u nás, přidáte skutečně ovocnou koncentrovanou šťávu bez éček a bez chemie.“

V Teplicích mají ve stálé nabídce pivo višňové. Letos zkoušejí v rámci jahodové sezóny i pivo jahodové. „Ovocnou šťávu kupujeme v Bavorsku. Je to sice dražší, ale skutečně přírodní šťáva a na chuti je poznat,“ tvrdí sládková.

„Je to výborné, ale asi víc mi chutná višeň,“ říká pan Milan, který jahodové pivo ochutnal mezi prvními. „Nemyslím si, že je to jen takové to babské pití. Ta ovocná složka z toho dělá příjemně osvěžující letní záležitost.“

O ovocné pivo je veliký zájem. Třeba na letošním zahájení lázeňské sezóny v Teplicích se právě sudy s višňovým pivem musely vyměňovat nejčastěji. „Po takovém nápoji totiž sáhnou i lidé, kteří klasické pivo příliš nemusí,“ vysvětluje Martina Valterová.

Spustit audio

Související