Orangutan Ňuňák se vrátil do Ústí nad Labem. Vycpaného ho můžete vidět v muzeu

22. červen 2018

Ňuňák, orangutan bornejský, byl celebritou ústecké zoo. Spolu se samicí Nuňinkou si zahráli ve filmu Dva lidi v zoo a patřili k nejoblíbenějším zvířatům v zahradě. Loni musel veterinář po 28 letech samce utratit kvůli nevyléčitelné chorobě.

Orangutana si ode dneška (22. 6.) připomíná městské muzeum v takové podobě, jak ho z minulých let všichni návštěvníci zoo znali. Na výstavě Milování v přírodě, kde je Ňuňákovi věnovaná celá místnost, je ode dneška vedle jeho kostry, která je v muzeu od dubna, i jeho vycpanina.

Cílem muzea je, kromě připomínky slavného lidoopa, také upozornit na vymírání orangutanů bornejských.

Už od dubna mohou návštěvníci ústeckého muzea vidět vystavenou Ňuňákovu kostru. Teď je vedle ní i orangutanova vycpaná kůže

„Tyto pralesy mizí závratnou rychlostí. Mnoho vědců bylo v 90. letech optimistických, že dochází ke zpomalení toho procesu, šlo ale jen o velmi krátkodobé zpomalení. Po roce 2000 došlo k masivnímu kácení pralesů kvůli zakládání plantáží palem olejných, takže ta devastace pokračuje neskutečnou rychlostí,“ vysvětlil kurátor výstavy Václav Beran

Ňuňák byl velkým přínosem díky tomu, že pocházel z volné přírody, takže byl geneticky cenný. S Ňuninou, která v zoo dál žije, měli celkem pět mláďat. Zavzpomínat na populárního orangutana můžou přijít lidé do muzea v Ústí nad Labem do konce října.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související