Opuštěný areál bývalé známé továrny na punčochy Elite v Úštěku dál chátrá. Co bude dál?

3. prosinec 2015

Punčochy Elite bývaly pojem. Na konci 80. let vyvážela firma do světa více než 14 milionů párů punčoch. V současnosti areál její zaniklé pobočky v Úštěku na Litoměřicku jen chátrá. Co s ním bude? To řeší obyvatelé i vedení města.

„Právě jsme v šicí dílně, kde pracovalo 80 žen. V podstatě každý den z Varnsdorfu přijel kamion, který odvážel hotové výrobky. Tady se dělaly polotovary, to znamená, že se zde rozpalovaly punčochy, sešívaly a tak dále. Barvit a balit se to vozilo do Varnsdorfu každý den,“ popisuje starosta Úštěku Pavel Kundrát.

Úplný konec továrny přišel v roce 2006. Přesto na místě zůstala ještě spousta materiálu. Jsou tu zářivky, krabice, ve kterých se asi pak možná hotové výrobky převážely, nebo stoly a zařízení, podobná žehličkám.

„To jsou rozpalovací stroje. Definitivní konec přišel v roce 2006, ale předtím tady bylo několik let velké trápení. Začalo to asi ne úplně dobře udělanou privatizací národního podniku Elite Vransdorf. Firma je dneska v konkurzu. My jsme v roce 2014 dostali nabídku od firmy, která celý podnik získala, že by bylo možné to tady odkoupit. Cena byla výhodná. Koupili jsme budovu i sousední pozemky za asi 700.000 korun.“

Teď už je tedy objekt města. Jaké záměry nebo vize s ním má Úštěk dál?

Úštěk - bývalá továrna Elite

„Dle současného územního plánu je lokalita připravená pro dvojí využití. Jednak by zde mohl být vybudován objekt obchodního centra, které v Úštěku dlouhodobě chybí. Druhou variantou je výstavba sportoviště, kterou by zas uvítali nějakým způsobem děti, mládež a sportovci,“ vysvětluje Pavel Ott, který má na starosti správu majetku.

Areál bývalé Elitky, jak se tu říká, je téma, které docela hýbe městem, obyvatelé se o to zajímají. Radnice se proto snažila získat i jejich nápady a názory na to, co by tady mělo vzniknout.

„Ano, bylo uspořádáno sezení s občany, kde bylo nabídnuto variantní využití území. Výstavba případně malometrážních startovacích bytů nebo rodinných domů - rozparcelování. S tím, že největší podporu získalo obchodní centrum a tělocvična. Shodou okolností měly obě varianty úplně stejný počet hlasů,“ konstatuje Ott.

Radní města rozhodnou na základě rozpočtových peněz. Pavel Ott ale předpokládá, že v příštím roce by mohlo dojít k vytvoření studie využitelnosti území a na přelomu roku 2016/17 by se mohl zpracovat projekt. V dalším roce už by se mohlo začít s budováním vlastní stavby.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio