Omikron zatím situaci v nemocnicích v Ústeckém kraji nezhoršil. Akutní lůžka jsou ale stále z 85 procent obsazená

5. leden 2022 14:04

V Ústeckém kraji jsou akutní lůžka pro pacienty s koronavirem zaplněná z 85 procent. Zatížení nemocnic v regionu tak zůstává zhruba stejné jako před vánočními svátky. Vyplývá to z dat krajského krizového štábu. Zdravotníci a vedení kraje se obávají šíření varianty koronaviru omikron. Podle statistiky by totiž mohla obyvatelstvo Ústeckého kraje zasáhnout víc než jiné regiony.

„V rámci republiky patříme mezi tři kraje, v kterých prodělalo onemocnění nejmenší procento obyvatel, přitom patříme mezi čtyři kraje, v kterých největší procento lidí neprodělalo ani onemocnění, ani nemá očkování – to jsou dva rizikové faktory, které společně mohou tu situaci zhoršit, zejména s příchodem omikronu,“ vysvětlil po jednání krizového štábu vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Aktuálně je z pozitivních testů zhruba desetina případů s variantou omikron.

„V tuto chvíli jde o zhruba desetinu pozitivních vzorků, které sekvenované na variantu omikron. To číslo ale nebude úplně nejpřesnější, protože se nesekvenují všechny odebrané vzorky, takže to číslo bude určitě v čase narůstat,“ shrnul mluvčí krajského úřadu Martin Volf.

Počet pacientů v nemocnicích Ústeckého kraje zatím neklesá

Zatížení nemocnic je pak zatím podobné jako před vánočními svátky.

„Nedochází příliš k poklesu počtu pacientů hospitalizovaných v nemocnicích – ti pacienti, kteří jsou propuštěni domů, jsou v podstatě plus mínus ihned nahrazeni novými. V tuto chvíli to zatím ale ještě nestoupá,“ dodal Volf.

Nemocnice mají aktuálně volných víc než 160 standartních lůžek. Na akutní lůžka pak můžou zdravotníci přijmout devět pacientů s koronavirem.

„Momentálně je obleženost standardních lůžek v Ústeckém kraji 56 procent, u lůžek na JIP je to 85 procent,“ uzavírá mluvčí krajského úřadu Martin Volf.

Kvůli zatížení zdravotnických zařízení pomáhá v nemocnicích v regionu stále 30 vojáků. Vedle toho vypomáhají v teplické nemocnici i hasiči.

„Máme domluvené, že bychom do konce ledna hasiče využívali, pak se budeme bavit o tom, co s nimi dál, protože mají i své povinnosti – musí dělat uzávěrky, přezkoušení a tak dále,“ dodal hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller z hnutí ANO.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související