Omán procestujete za hubičku, litr benzínu tam stojí 6 korun

Nejenom levné pohonné hmoty, které znamenají i cenově dostupné cestování, vás můžou lákat k návštěvě tohoto státu. Sultanát Omán najdete na arabském poloostrově a na rozdíl od svých sousedů – Saudské Arábie a Jemenu je to pro nás Středoevropany vcelku bezpečné místo.

„Jednou jsme přijeli do asi dvacetitisícového města. Jediný hotel, který tam byl, chtěl za pokoj a noc nesmyslných 5 tisíc korun a tak jsme si ustlali venku přímo před ním, nevadilo to místním a nevzbudili jsme pozornost ani u projíždějící policejní hlídky,“ popisuje Mart Eslem své cestovatelské zkušenosti s nocováním v daleké zemi.

Jestli vás specifický druh ománské exotiky a dobrodružství, které můžete v zemi zažít, zaujme, neváhejte se shánět po letenkách. Do takto orientovaných destinací nejsou finančně nákladné. „Nejlepší je letět – už díky výhodným letenkám – do sousední Dubaje, a po prohlídce tohoto zajímavého města pokračovat dál do Ománu,“ říká Mart Eslem, který má s cestováním v Ománu bohaté zkušenosti.

Cestovatel Mart Eslem jako host Dopoledního expresu Milana Krále také prozradil, který sultán v zemi vládne, a proč ho všichni respektují, taky že rodilí Ománci skoro nepracují, a to díky bohatým nerostným surovinám – hlavně ropě a zemnímu plynu – dostávají skoro vše zdarma. Poslechněte si záznam celého rozhovoru. Ničím nerušený poslech vám přeje Český rozhlas Sever!

autor: Milan Král
Spustit audio