Okolí Labe v Lovosicích získá další atrakci. Roste tam nová rozhledna

18. leden 2019

Na jaře se v Lovosicích na Litoměřicku otevře nová rozhledna. Vzniká na místě, kdy v minulosti podobná vyhlídka už byla, tedy naproti tzv. zámečku na břehu řeky Labe.

Jen několik kroků od břehu Labe v Lovosicích roste nová rozhledna, která je jakousi obnovou původní stavby, která na jakémsi kopečku poblíž tamního přívozu byla už ve druhé polovině 19. století.

„Ten kopeček je vlastně umělá stavba, kde byly pivní sklepy pro zámeckou restauraci, která tehdy byla přes ulici. Nahoře na něm byla vybudovaná rozhledna už tehdy,“ říká Martina Červinská z firmy Reader & Falge, která novou rozhlednu staví s tím, že snahou firmy bylo zvelebení části města.

„Máme v Lovosicích sídlo firmy přímo u rozhledny, takže to patří do našeho nejbližšího okolí. A taky se nám líbilo, že tady ta rozhledna byla ve stejné době jako zámeček – jde o jeden z historických objektů, které stojí za obnovu,“ vysvětluje Červinská.

Na první pohled připomene tvar nové rozhledny přesýpací hodiny. Stavba má být podle architekta Luboše Hrušky moderní a vkusná. Navíc bude mít podle něj i orientační význam.

„Umožňuje výhled na ohbí Labe, na nejbližší vrcholy, jako například Radobýl a Lovoš. Může se začít říkat ‚Jdeme k rozhledně' nebo ‚přívoz u rozhledny', a tak dál,“ myslí si Hruška.

Lovosice nebudou mít jen rozhlednu. Město plánuj i novou lávku přes Labe

Okolí Labe v Lovosicích tak bude mít po dokončení rozhledny další atrakci. Podporou oblasti může být v budoucnu i lávka přes řeku do Píšťan, kterou plánuje město.

Stavba pro pěší a cyklisty má stát zhruba 80 milionů korun. Město tak chce pro výstavbu sehnat dotaci.

„Rozpočet města je velice omezený, a když se dobře hospodaří, tak se na investice dá ušetřit ročně zhruba 30 milionů korun. Takže bez dotace to nepůjde, to je nereálné,“ uvedl před časem starosta Lovosic Milan Dian z hnutí ANO.

Dotace nicméně z poloviny pomohla i současné obnově rozhledny. Práce vyšly na zhruba 2,5 milionu korun. Polovinu peněz dostala firma Reader & Falge z ministerstva pro místní rozvoj.

První návštěvníci se na novou vyhlídku u řeky Labe dostanou během letošního jara.

autor: bach
Spustit audio

Související