Ochranu proti slunečním paprskům nepodceňujte, radí dermatoložka

29. červenec 2019

Zarudnutí kůže, drobné vyrážky na kůži nebo jiné kožní problémy sužuje čím dál víc lidí. A to především v období letních horkých dní. Co s tím?

Nejčastějším problémem, který nás trápí s prvními paprsky, je především zarudnutá pokožka v obličeji a výstřihu.

„Tyto problémy nás mohou zaskočit na dovolené. Měli bychom si proto přibalit nějaké ochranné krémy na opalování s vyšším faktorem, protialergické tabletky, nebo si v lékárně zakoupit speciální krém pro přecitlivělou kůži na sluníčko,“ radí dermatoložka Eva Novotná.

Vždycky bychom se měli chránit před slunečním zářením pomocí ochranných mlék s SPF faktorem.

Opalování k létu patří. Ale pozor, Slunce je dobrým sluhou, ovšem zlým pánem

Kožní lékařka doporučuje lidem světlejšího typu vyšší faktor: „Když vím, že se dobře opaluji, stačí mi k moři i třicítka, pokud je ale někdo světlejší typ, který na sluníčku nehnědne, ale připaluje se, doporučuji faktor 50.“

V létě se velmi často potíme – s tím přicházejí další problémy, které trápí převážně ženy. Objevují se nejrůznější vyrážky v oblasti třísel, podpaží a prsou. Paní doktorka tento fakt přisuzuje mimo jiné i tomu, že v létě používají lidé víc deodorantu, který může dráždit. Vyrážku může vyvolat i prací prášek.

„Většina lidí má ale už vytipované, co může používat. Pokožka by se měla uklidnit velmi rychle po vysazení těchto přípravků,“ uklidňuje lékařka.

Pokud se ale pokožka nezklidní, používají se vysychavé masti, které se dávají večer a ráno se kůže promastí krémem.

Je také vhodné vybírat si pečlivě, co nosíme. „Vhodné je prodyšné oblečení s menším množstvím silonových vláken, aby odvádělo teplo a kůže se nepotila,“ dodává Novotná.

Poslechněte si celý rozhovor s ní z přiloženého audiozáznamu.

autor: Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související