Nově postavená loděnice ve Štětí začala fungovat. Nejen pro sportovce

9. červenec 2018 15:45

Na Labi ve Štětí na Litoměřicku stojí nová loděnice, kterou už povodně neohrozí. Byla vyprojektována tak, aby velké vodě odolala a nedopadla tak jako minulé zázemí sportovců.

Stavba je součástí Labe arény, tedy Národního olympijského centra vodních sportů, v sousedních Račicích. V současnosti už je loděnice zkolaudovaná a se zpožděním začal její zkušební provoz.

Původně se mluvilo o tom, že loděnice bude v provozu už zhruba před rokem. Aktuálně se ale testují všechny technologie a elektronika. Letní provoz loděnice ale nic neomezuje. Teď se tam odehrávají první dvě akce.

„Probíhá tam soustředění juniorské veslařské reprezentace, ti junioři, kteří tu budou na začátku srpna startovat na mistrovství světa, aktuálně trénují na Labi ve Štětí a využívají tu zázemí. A druhá akce, to je příměstský tábor „Věda nás baví“ pro děti z prvního stupně základních škol ve Štětí,“ popisuje ředitel Labe arény Michal Kurfirst.

V provozu ještě není speciální tréninkový bazén, jediný svého druhu na světě, který bude simulovat jízdu na vodě pomocí aktivního proudu vody. Tento systém navrhl tým profesora Poláka z univerzity ČVUT.

Michal Kurfirst uvedl, že se momentálně na bazénu nepracuje. Chybí to hlavní – dosazení motorů a doladění povrchů, které musí být velmi přesné. Pokračují jednání s dodavatelskou firmou, která vyhrála výběrové řízení.

Podle smlouvy by mělo být vše hotové do konce letošního roku. Na tento termín jsou vázané i dotace. Teď bude vše záležet na tom, jestli vítěz výběrového řízení zvládne zakázku dokončit, nebo jestli bude nutné vypsat jinou soutěž.

Náklady na stavbu celé nové loděnice jsou vyčíslené na 60 milionů korun.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio