Nová výstava v ústeckém muzeu ukazuje krásu různých druhů písků

29. únor 2020

Kdo si chce užít krásy písku, má možnost v Muzeu města Ústí nad Labem. Nová výstava ukazuje písky z celého světa i z různých úhlů pohledu.

Skoro celou stěnu jednoho sálu zabírají malé lahvičky různobarevných písků. „Je tu kolem tří s půl tisíce vzorků z různých zemí ze všech světadílů, včetně Antarktidy. Patří k tomu i krásné fotografie, pouští, horských řek, mořských pláží,“ řekla k tomu geoložka a kurátorka výstavy Zuzana Vařilová.

V dalším sále přírodovědec Petr Jan Juračka ukazuje mikroskopické snímky zrnek písku. Různé struktury všech barev si můžou návštěvníci sami pod mikroskopem prohlédnout i na vlastní oči.

„Představujeme tu také fosilní stopy po činnostech organismů třeba na mořském dně,“ popisuje dál Zuzana Vařilová. K prohlédnutí jsou také vzorky písků z českých pískoven. „Také speciální písek ze Střelče, na němž geologové před časem udělali unikátní objev – je uzavřený a tvoří se v něm miniaturní skalní útvary,“ dodala.

Část výstavy je věnovaná také Labským pískovcům a Národnímu parku České Švýcarsko. Zástupce ředitele parku Richard Nagel některé exponáty popsal: „Byly nalezeny především pod skalními převisy a jsou kronikou osídlení krajiny Českého Švýcarska – od nejstarších pazourků po nejmladší renesanční zbytky kachlí a podobně.“

Nejnovějším nálezem je otisk mušle z Tiských stěn, který se objevil po vývratu stromu. „Odborníci mu říkají Inoceramus a jedná se o mlže typického pro období druhohor, kdy pískovec typický pro tuto oblast vznikal.

Výstava Písky známé i neznámé bude v muzeu do půlky srpna.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související