Někteří obyvatelé Braňan na Mostecku nesouhlasí s plánovanou těžbou kamene v blízkosti obce. Chtějí referendum

22. květen 2024 15:22

Braňany na Mostecku leží v těsné blízkosti hnědouhelného povrchového lomu Bílina. Těžba by tam měla skončit po roce 2030. Severočeské doly ale následně chtějí těžit v blízkosti Braňan kámen. S tím nesouhlasí někteří obyvatelé obce a chtějí vyvolat referendum. Tamní zastupitelé o tom budou jednat v červnu.

Lidé sepsali proti budoucímu kamenolomu petici. Petici podepsalo více než 640 lidí nejen z Braňan. Podle Zdeňka Přibyla z petičního výboru jim vadí hlavně to, že po ukončení těžby uhlí, bude obec opětovně vystavena hluku a prachu. Odpůrci kamenolomu proto sepsali žádost o místní referendum, podepsalo ji více než 350 ze zhruba dvanácti set obyvatel Braňan.

Na zastupitelstvu obce včera starosta Petr Škanta (KSČM) uvedl, že budou o vyhlášení referenda hlasovat zastupitelé na svém červnovém jednání. Pokud odsouhlasí konání místního referenda, musí ho obec vyhlásit do 90 dnů. Pravděpodobně by se tedy konalo na počátku září. Vedení Braňan se včera k těžbě kamene a petici odmítlo vyjádřit.

Jak se k nesouhlasu některých obyvatel Braňan k těžbě uhlí staví Severočeské Doly? Podle mluvčího společnosti Lukáše Kopeckého těžba kamene většině obyvatel Braňan údajně nevadí. A s těmi, kteří s ní nesouhlasí, je společnost ochotná mluvit.    

Už na včerejším jednání zastupitelstva přijala obec od Severočeských dolů finanční dar ve výši 7 milionů korun na opravy a budování infrastruktury a dalších 600 tisíc korun na podporu kultury. Severočeské doly budou muset ještě vypracovat studii vlivu těžby kamene na životní prostředí. Detaily těžby zatím oficiálně nejsou známy. 

autor: Jan Beneš
Spustit audio