Navigace

15. listopad 2011

Většinou jezdíme autem tam, kde to známe. Čas od času ale vezmeme do ruky mapu, aby jsme našli správnou cestu. V tu chvíli nám může hodně pomoci navigace. Co taková šikovná „krabička" umí a kolik stojí?

Navigace do automobilů v poslední době neslouží jen k tomu, aby vás bezpečně dovedla přesně tam kam chcete. Nejnovější modely umí navíc přehrávat hudbu, video nebo fotky, mají v sobě zabudovaný DVB-T tuner - takže je snadno proměníte na malý televizor, přes bluetooth se dokážou spojit s vaším telefonem a nahradí tak i handsfree.

Nejnovějším trendem je hlasové ovládání, kdy stačí jen nadiktovat, kam chcete dojet. Navigace se vás ještě zeptá, jestli máte dálniční známku a jaký druh vozidla používáte a můžete vyrazit. Ta úplně nejmodernější zařízení umí promítat obraz na přední sklo vašeho auta a brzo se na trhu objeví i navigace které budou snímat obraz před vámi a pomocí grafických symbolů, vložených do tohoto obrazu, vám pak ukážou kam přesně jet.

Nejdůležitější na navigacích jsou ale hlavně mapy, ty by měly být co nejaktuálnější. Před koupí navigace je proto dobré si rozmyslet kde a k čemu jí budu používat. V některých je totiž jen mapa České republiky. V těch dražších najdete západní nebo východní Evropu a další země. V případě že dáte přednost ceně, připravte se na to že později za dokoupení dalších map zaplatíte víc než za zařízení samotné.

Výrobci navigací v posledních několika letech už vycházejí vstříc i ženám. Koupit se tak dá třeba navigace v růžové barvě nebo perleťové s různými vzory, které ladí i s obalem do kabelky. Výrobci ženám přizpůsobili ale hlavně obsah. Ovládání je jednodušší nebo je hlasové navádění na některý obzvláště nepřehledných křižovatkách podrobnější.

autor: Milan Král
Spustit audio