Na výšlap po Sahaře se vydejte v zimě – když hadi a štíři spí

Na stokilometrový pochod po tuniské Sahaře vyrazila cestovatelka Olga Louvarová v únoru. Průvodkyně toto období doporučila jako nejvhodnější. Není tam vedro a hadi a štíři spí zimním spánkem.

Skupinu turistů doprovodili nomádi a samozřejmě velbloudi.

Každý z turistů si mohl vybrat, jestli půjde pěšky, pojede na velbloudovi anebo to bude střídat. „Každý den jsme ušli asi 20 kilometrů“, popisuje Olga a pokračuje: „ Bylo velmi příjemné šlapat po jemném písku bez bot. Druhou část jsem jela na velbloudovi. Nomádi jeho hřbet vystlali, vyrobili jakési křeslo, dokonce s držadlem. Když jste sladili houpavou chůzi velblouda s uvolněnými pohyby svého těla, šlo se velmi příjemně.“

Nomádi se o skupinu turistů moc hezky starali. Každý den pekli čerstvý chleba z mouky a vody na rozžhavených uhlících, chystali polévky, rýži i omáčky. A večer u ohně zpívali a hráli na bubínky.

Na pusté poušti pod hvězdnou oblohou bez telefonního signálu si Evropané krásně pročistili hlavy. Pokud ale měsíc zašel, nebylo radno se od skupiny vzdalovat. Jedna turistka si právě v takové chvíli odskočila k ránu na záchod za dunu a cestu zpět už nenašla. Naštěstí byl poblíž velbloud, u kterého se schoulila a počkala, až si ostatní najdou jí.

Z rozhovoru redaktorky Evy Bucharové s cestovatelkou Olgou Louvarovou uslyšíte i tom, jak je poušť krásná, když rozkvete po dešti nachovými kvítky a také jak se čte písek. Přejeme pohodu u poslechu!

Spustit audio

Související