Na severu Čech řádí silný vítr

29. říjen 2017

Popadané stromy a větve na silnicích, ale i na elektrické dráty – tak to teď vypadá v Ústeckém kraji. Hasiči vyjeli už k desítkám zásahů. Nejčastěji na Děčínsku a Chomutovsku. Vítr ale řádí v Ústeckém i Libereckém kraji.

Vítr také strhl plechovou střechu z domu v Ústí nad Labem v ulici Karla IV. na Střekově. Energetici řeší výpadky elektrického proudu, hlavně na Děčínsku a v obcích směrem na Českou Lípu. Na Ústecku nemají proud v části Chabřovic nebo Chlumce. Vypadl v Terezíně, posluchači nám hlásí, že i v některých obcích u Roudnice nad Labem, například ve Vědomicích.

Pohotovostní týmy ČEZ už nestihají, energetici proto vyhlásili kvůli kumulaci poruch na napětí kalamitní stav v sedmi krajích, tedy i v Ústeckém a Libereckém. „ Kalamita je v současnosti v Karlovarském, Plzeňském, Libereckém, Středočeském, Královehradeckém, Pardubickém a Ústeckém kraji,“ říká mluvčí ČEZ Soňa Holingerová "V terénu jsou poruchové čety a snaží se opravit poruchy a obnovit dodávky elektřiny odběratelům.

Zatím silný vítr působí škody na elektrickém vedení zejména na západě a na severu země. "Nejhorší situace je v současné době v kraji Královéhradeckém, Ústeckém, Libereckém a také Středočeském," řekla Holingerová. Klidnější stav je podle ní zatím na severní a střední Moravě, ale vítr se zřejmě bude přesouvat i tam.

V Ústí nad Labem zavřeli kvůli silnému větru na celý dnešní den zoologickou zahradu.

autor: Redakce ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio