Na nejvyšší hoře Lužických hor roste rozhledna za skoro tři čtvrtě milionu eur

8. říjen 2018

Na Luži, nejvyšší hoře Lužických hor, roste kamenná rozhledna. Staví ji saské město Großschönau a stát by měla kolem tři čtvrtě milionu eur.

Peníze získá město z větší části z dotací. V tomto týdnu by měl nad Luží pomáhat přivážet materiál na stavbu i vrtulník.

Základní útvar pro rozhlednu z armovacích želez už je hotov, vrtulník teď bude muset nahoru dopravit beton a vylít základy samotné vyhlídky.

Přestože je stavba celá v režii německé strany, zapojit se budou muset i zástupci chráněné krajinné oblasti Lužické hory – bude totiž nutné prořezat stromy kvůli výhledu.

„Dohodli jsme se na nějaké úpravě těch dřevin, protože je ale vrchol Luže součástí rezervace, je problematické tam kácet stromy kvůli rozhledu, navíc na takovém nehostinném místě, jako je vulkanický vrchol kopce,“ vysvětluje vedoucí CHKO Lužické hory Tomáš Besta.

Rozhledna by měla být devět metrů vysoká. Bude ze žuly a stát bude okolo 750 tisíc eur. Großschönau o její stavbu usilovalo nejméně 10 let. Záměr na stavbu nakonec posvětila spolková vláda, která na její dobudování z větší části městu přispěje dotacemi.

Žulová věž na vrcholu Luže by podle plánů měla být hotová do dvou let.

autor: dap
Spustit audio

Související