Na krkonošské a jizerskohorské silnice se o víkendu vydá více než 70 veteránů Aero. Sraz mají v Harrachově

28. srpen 2015

Harrachov se od dnešního dne (28.8.) až do pondělního dopoledne stává centrem 34. Evropského srazu přátel vozů Aero. Těchto nádherných veteránů se tam sjede na osmdesát. K vidění ale budou nejen v krkonošském středisku. V sobotu se budou prohánět po krkonošských a v neděli po jizerskohorských silnicích.

Spojení aerovek a Harrachova není úplnou novinkou. Před 20 lety se tu konal 14. Evropský sraz přátel vozů Aero. U jeho premiéry tehdy stáli harrachovák Miloš Balabán a současný předseda Aero Car Clubu Praha Jiří Zítek.

Právě tito pánové, kteří letos slaví sedmdesátiny, si před dvěma lety začali pohrávat s myšlenkou zopakovat harrachovský sraz po 20 letech a díky tomu tady dnes můžeme sledovat příjezd a prezentaci posádek. Těch je mezi přihlášenými zhruba polovina českých a polovina zahraničních.

Součástí srazů veteránistů jsou kromě setkávání a popovídání si mezi přáteli také společné vyjížďky. Sobotní i nedělní program začíná u hotelu Svornost, který je centrem harrachovského setkání.

Sobota

V sobotu je start od 9:30 a účastníci pojedou přes Rokytnici, Františkov a Poniklou do Jilemnice, kde by měli být po 11:30. Aerovky budou na jilemnickém náměstí k obdivu až do 14:00 a budou součástí městské slavnosti rozloučení s létem. Pak se účastníci vydají přes Benešov do Semil, tam budou ti první kolem 15 hodiny, a odtud přes Vysoké nad Jizerou pojedou zpátky do Harrachova k dolní stanici lanovky.

Neděle

Neděle bude na rozdíl od soutěžní soboty pojatá spíš výletně. I když, jak říká Miloš Balabán, pro 80 let staré vozy ty horské kopce až takovým výletem nejsou.

Aerovky budou až do 13:30 k vidění na nádvoří harrachovské sklárny a pivovaru Novosad a syn, pak projedou Desnou, Albrechticemi, zastaví se na rozhledně Královka, tam by měly být po 14:30 a přes Bedřichov a Janov pojedou na Smržovku, k vidění budou i v Tanvaldu a zastaví se u Majáku Járy Cimrmana na Příchovicích.

Pondělí

V pondělí dopoledne se vydají ještě na zámek Sychrov a pak domů. Podle aktuální informace Miloše Balabána by do Harrachova mělo dorazit 75 vozů značky Aero vyrobených v letech 1929 až 1939. Takže rozhodně bude co obdivovat!

Spustit audio