Na knižním veletrhu v Lipsku se představilo i malé rodinné česko-německé nakladatelství

5. duben 2024

Před Velikonoci se v Lipsku konal knižní veletrh, spolu s frankfurtským nejvýznamnější svého druhu v Německu. Představilo se tu i malé rodinné nakladatelství Tschirner & Kosova.

Jeho majiteli je manželský pár Jürgen Tschirner a Kateřina Kosová, kteří se ve své nakladatelské činnosti intenzivně zabývají tématem Němců z Čech.

Nakladatelství se orientuje zejména na oblast Egerlandu a Krušnohoří. Nově se mohou pochlubit například egerlandskou kuchařkou doplněnou lidovými veršíky a pořekadly.

Úspěch zaznamenali se dvěma deskovými hrami – jedna je na téma německé menšiny v českých zemích, druhá má téma česko-německé pohraničí.

Rozhlasová historie: Proslov Willyho Brandta z roku 1973

Po několika týdnech se opět vydáme do rozhlasového archivu vyhledat zajímavou německojazyčnou nahrávku. Tentokrát si připomeneme západoněmeckého kancléře, sociálního demokrata Willy Brandta. Právě letos v dubnu uplyne 50 let od vypuknutí aféry, která Willyho Brandta stála kancléřské křeslo.

V dubnu 1974 byl totiž jeden z nejbližších Brandtových spolupracovníků Günther Guillaume odhalen jako agent východoněmecké Stasi. Willy Brandt přijal politickou odpovědnost a v květnu rezignoval na svou funkci.

Na konci roku 1973 uzavřel Brandt společně s tehdejším československým předsedou vlády Lubomírem Štrougalem Smlouvu o vzájemných vztazích mezi Československou socialistickou republikou a Spolkovou republikou Německa. V platnost smlouva vešla v roce 1974. V našem archivu se dochovala slova, která z Prahy tehdy Willy Brandt vzkázal svým spoluobčanům.

Závěr pořadu patří příspěvku od kolegů z naší partnerské stanice MDR. Je o to systému včasného varování, který chrání lesy v saské Lužici před požárem.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio