Na jak dlouhou dovolenou máte nárok a co vám zaměstnavatel může nařídit

10. srpen 2017

Víte, na jak dlouhou dovolenou máte nárok? Co když u zaměstnavatele pracujete teprve krátce, máte zkrácený úvazek, část roku jste stonali nebo se vracíte z mateřské dovolené? Může vám zaměstnavatel nařizovat, kdy si dovolenou vyberete? Odpovědi na tyto i mnohé další otázky uslyšíte v naší radioporadně.

Každý zaměstnanec, který je u zaměstnavatele v pracovním poměru minimálně jeden rok a odpracoval z něj alespoň šedesát dní, má nárok na čtyři týdny dovolené. Lidé, kteří pracují ve státní firmě, mají nárok na pět týdnů odpočinku, učitelé a pedagogové dokonce na osm týdnů z roku.

Zmiňovaná čísla tvoří zákonné minimum, dál už záleží, jak se dohodnete se zaměstnavatelem a co je sjednáno v pracovní nebo kolektivní smlouvě. Týden dovolené navíc dnes patří k oblíbeným benefitům.

Pokud jste u zaměstnavatele v pracovním poměru kratší dobu než jeden rok, máte nárok pouze na poměrnou část dovolené - konkrétně jednu dvanáctinu dovolené za každý měsíc pracovního poměru.

V případě, že pro zaměstnavatele v průběhu daného kalendářního roku neodpracujete ani šedesát dnů (nebo jste zatím neodpracovali), máte nárok pouze na dovolenou za odpracované dny - tedy na jednu dvanáctinu roční dovolené za každých jednadvacet odpracovaných dnů.

Když v práci dlouhodobě absentujete z jiných důvodů, může vám zaměstnavatel dovolenou krátit - navzdory tomu, že máte odpracováno šedesát dní z roku a jste v pracovním poměru víc než jeden rok. Dovolenou vám zkrátí o jednu dvanáctinu za prvních sto zameškaných pracovních dnů a následně o jednu dvanáctinu za každých dalších jednadvacet zameškaných pracovních dnů.

Pokud jste tedy například dlouhodobě nemocní (a nejedná se o nemoc z povolání ani následky pracovního úrazu), můžete o dovolenou přijít.

Paragraf (ilustr. obr.)

Důležité je také nezaměňovat mateřskou a rodičovskou dovolenou. Zatímco první jmenovaná se do odpracovaných dní počítá, druhá obvykle nikoli - může to pro vás být zásadní ve chvíli, kdy se z jedné nebo druhé vracíte do zaměstnání, a potřebujete si záhy vybírat dovolenou.

Nezapomínejte také, že se vždy počítají odpracované dny v daném kalendářním roce - může tedy hrát roli i to, v jaké fázi roku se dítě narodilo a kdy jste na mateřskou nastoupili.

Ze zákona mají na týden takzvané dodatkové dovolené nárok lidé, kteří pracují v obzvláště náročných profesích - typicky horníci.

Radioporadna: JUDr. Jaromír Zrutský - právní poradna. Téme: dovolená: Na co máte nárok a co vám zaměstnavatel může nařídit. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.