Muzeum v Teplicích zachránilo na poslední chvíli reliéf z budovy bývalé Geoindustrie v Proboštově

20. listopad 2019 12:17

Pracovníci Regionálního muzea v Teplicích na poslední chvíli zachránili reliéf z budovy bývalé Geoindustrie v sousedním Proboštově. Obec totiž velkou kancelářskou budovu nechá zbourat, protože náklady na rekonstrukci by byly vysoké a nemá pro ni využití.

O záchranu díla velkého 6krát 3 metry se vedení obce marně snažilo několik měsíců. Nakonec ve spolupráci s obcí zasáhli muzejníci.

Zatím bude reliéf v depozitáři. Protože nemůže být vystaven venku, řešila obec, co s ním – nemá totiž vhodné prostory.

Zájem o reliéf měl Ústecký kraj pro některou svou školní budovu.

„Obec samozřejmě nemohla financovat něco, co dál nemohla využívat, a ten rozpočet na celou tu záchranu byl kolem 5000 tisíc korun,“ vysvětluje nezávislý místostarosta Roman Nešetřil

Obec proto na jaře požádala kraj o dotaci na záchranu reliéfu. Termín demolice se zatím blížil, obec s ní kvůli dotaci musí začít letos.

Až začátkem listopadu se Proboštov dověděl, že se žádostí neuspěl. „Zdůvodnění bylo, že realizace tohoto projektu nebyla vyhodnocena jako potřebná pro zajištěné všestranného rozvoje a potřeb občanů Ústeckého kraje v rozhodném období,“ četl místostarosta Nešetřil z dopisu.

Muzejníci i přesto začali rychle jednat a nakonec nemuseli ani použít doporučenou metodu za půl milionu korun.

Reliéf je ojedinělý svou velikostí i tím, že se Milan Žofka ve svém díle nepodbízel komunistickému režimu. „On vyloženě čerpal z přírody. I tento reliéf znázorňuje nějakou rudnou žílu. Je to taková abstrahující podoba,“ vysvětlila kurátorka sbírek užitého umění Jitka Bažantová.

Milan Žofka udělal pro Teplice také několik fontán nebo se podílel na výzdobě ústeckého hotelu Vladimir.

Spustit audio

Související