Máte odvahu a smysl pro humor? Waterslide na Klínech je tedy pro vás to pravé

8. březen 2018

Klouzačka patří k létu. To je sice fakt, ale… stačí parta nadšenců se smyslem pro humor a bez pudu sebezáchovy a klouzání se stane neskutečně zábavné i v zimě. Atrakce zvaná „Waterslide“ je zimní variantou klouzání se. Odvaha je nutná, kostým vítán, zábava zaručena.

„Postavíte se na sjezdovku a z rozjezdové značky se pustíte dolů k bazénku, který je plný vody. Když máte správnou rychlost a techniku, přejedete to a ani se moc nenamočíte,“ líčí Michal Novotný princip soutěže v zimním klouzání.

Rozjezdová vzdálenost a tím i rychlost, kterou naberete, se kolo od kola snižuje. Ať máte na nohou lyže nebo snowboard postupně se s největší pravděpodobností vykoupete.

„Musíte se držet trochu v záklonu – jako když jezdíte v prašanu,“ vysvětluje muž, který s partou přátel tuhle zábavu začal kdysi provozovat na Bouřňáku. Po zhruba tříleté pak Waterslide zase oživili, tentokrát na Klínech.

Kolem bazénku ve střední části sjezdovky postávají diváci. Někteří kvůli neobvyklé podívané přerušili jízdu po sousední sjezdovce, jiní přijeli jen proto, aby se koukli. „Nevěřila bych, že se to dá vůbec přejet. Navíc jim musí být hrozná zima, když se namočí,“ říká slečně Jarmila, která postává na diváckém svahu.

Odvahu do hrsti a jedém!

Muž v kostýmu Yettiho se koupe hned v prvním kole. Ke konci bazénu mu přitom chyběl ani ne metr. Jedna lyže mu ale vypla a skončila na dně. Hned jak se vydrápe na břeh, začíná ji s pomocí organizátorů lovit.

Hrábě na opravdu dlouhé násadě se ukazují být velmi šikovným nástrojem. S jejich pomocí se na sníh vrací i pekáč, který si k jízdě vybrala slečna Vlaďka. Ta jde ke dnu skoro hned, jak se dotkne hladiny. Ale berete to úsměvem a vytleskána trochu škodolibými diváky postupuje do druhého kola a potopí se ještě jednou. „Je to recese,“ říká už oblečená do suchého a sleduje úspěšnější závodníky.

Batman, Hellboy i zelený králík létají po vodní hladině jakoby nic. Občas ohodí někoho z přihlížejících, občas si namočí nohavice nebo pláštěnku. Nakonec je všechny překoná blondýnka v plavkách – v oděvu, vhodném na koupání, ale už ne tolik na jízdu po sjezdovce, zůstává suchá až do finále. Jmenuje se Alena Dalecká Waterslide a Klíny 2018 vyhrála. A vypadá to, že příští rok bude mít šanci obhajovat.

Chcete to taky vyzkoušet? Tak za rok na Klínech!

„Vypadá to, že bychom se sem mohli za rok vrátit,“ říká Novotný, který se svou partou klouzalů zřejmě na Klínech našel nový domov. Na domovském Bouřňáku je nechtějí, nedohodli se ani na Telnici. Klíny byli vstřícné a veselé sobotní odpoledne dokázalo, že půjčit kousek kopce zrovna téhle atrakci nebyl špatný nápad.

Spustit audio

Související

  • Lyžařský areál Klíny

    Jedním z nejoblíbenějších lyžařských středisek na Mostecku je areál v obci Klíny. Stejnojmenné sportovní centrum najdete asi deset minut jízdy autem od Litvínova.