Masopustní veselí pokračuje - v Poniklé bude o víkendu k vidění živý orloj!

13. únor 2015

Krkonošská obec Poniklá, která se nachází mezi Jilemnicí a Jabloncem nad Jizerou, se bude v sobotu oddávat masopustnímu veselí. Kromě tradičních zabijačkových dobrot a masopustního průvodu s muzikou ozdobí Ponikelskej masopust také živý orloj.

Ponikelskej orloj je živý orloj. Tak jako celý masopust i orloj se odehraje na Tuláčkově návsi, kde je stará nepoužívaná hasičská zbrojnice, která má ve věži dvě příhodná okna, ve kterých se budou zjevovat apoštolové.

Jak podotýká starosta Tomáš Hájek, Poniklá nemá žádného Suchardu, který by apoštoly vyřezal, a tak se rolí apoštolů ujmou místní ochotníci. Ti se tedy´, vybaveni příslušnými atributy, budou zjevovat v oknech zbrojnice a budou kynout davu. Stane se tak v pravé poledne.

Ponikelští chtějí jednou za rok užít orloj co nejkrásnější, a tak zbrojnici přizdobí alegorií obžerství, ke kterému díky jitrnicím, jelitům či ovaru nebude daleko. Objeví se ale také smrťák jako připomínka nadcházejícího půstu, který začne popeleční středou.

A co dalšího účastníky Ponikelskýho masopustu čeká? Začátek servírování zabíjačkových dobrot, do jejichž příprav se místní pustili již včera, bude v 11 hodin. Na 12:30 pak bude připravený masopustní průvod, ale tím program zdaleka nekončí. Ve dvě hodiny odpoledne začne v základní škole Daremný uhaní.

Ponikelskej masopust pořádá mimo jiné také Kabinet kerkonošské slovesnosti, a tak nebude chybět ani pásmo poudaček a písniček v kerkonošštině. Jestli se chcete zítra dobře pobavit a také si pochutnat, tak přijďte pobejt.

Spustit audio