Makový závin se švestkami
Budeme potřebovat sušené švestky.
Ingredience
- 1 balíček listového těsta (275 g)
- 150-200 g mletého máku
- trochu mléka
- 3 lžíce cukru
- mletá skořice
- hrst sušených švestek
- případně vajíčko na potření
Postup:
- Listové těsto rozbalíme, pokud není rozválené, rozválíme ho na stéblo silně.
- Mák povaříme s mlékem a cukrem, okořeníme skořicí a necháme trochu zchladnout.
- Švestky opláchneme a osušíme, můžeme je nakrájet na menší kousky.
- Zchladlý mák rozetřeme na těsto, poklademe rovnoměrně švestkami a zabalíme.
- Závin položíme na plech s pečicím papírem a můžeme ještě potřít rozkvedlaným vajíčkem. Dáme do dobře předehřáté trouby (190-200 stupňů) upéci.
Související
-
Závin se sladkou ricottou
Ricotta je syrovátkový sýr, chuťově nevýrazný - takže si ho můžete upravit jak na slano, tak na sladko.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.