Majitelé hospod a restaurací už vyhlížejí rozvolnění protiepidemických opatření

16. duben 2021 09:57

Majitelé restaurací a hospod už vyhlížejí rozvolnění protiepidemických opatření. Podniky teď fungují nejvíce v systému výdejních okének, jejich majitelé si ponechali jen nejnutnější personál a většina z nich zažádala o nějaký vládní kompenzační program.

Třeba v Karl´s gril baru v Děčíně zůstal kvůli úsporám jen majitel a jeden kuchař. Jídlo teď vydávají přes okénko – podle nich je tento režim náročnější, než mít plnou restauraci hostů.

„Jelikož tady stojíme sami dva, tak žádní brigádníci nejsou. Lidé nás ale mají rádi, takže nás hodně podporují, to musím zaťukat,“ .vysvětluje majitel podniku Karel Fölkl a pokračuje: „Máme podporu v rámci programu Antivirus, tu dostáváme pravidelně. Teď jsme dostali nějaký ten kompenzační bonus. Na nájemné jsem se vyprdnul – to bylo moc papírů.“

Podnik teď funguje jen ve dvou lidech. „Díky tomu teď tak nějak žijeme, že nemusím platit 10 zaměstnanců,“ dodává Fölkl.

S uzavřením okresů a sjezdovek nikdo nepočítal

Vyhledávaná restaurace Na Stodolci v Chřibské teď přežívá jen tak tak. „Po loňském, velmi silném, létě jsme se se zaměstnanci dohodli, že nic neponecháme náhodě, a že na letošní zimu se připravíme,“ vypráví majitel Stodolce Matěj Kudla.

Na zimu přesídlil s bistrem do Špindlerova mlýna. „Samozřejmě, že jsem se přepočítal – vůbec jsem netušil, že budou vypnuté vleky, že dojde k něčemu takovému, jako je uzávěra okresů,“ vypočítává Kudla.

Místo jednoho zavřeného podniku tak měl zavřené hned dva – jeho ztráty se proto pohybují kolem 1,5 milionu korun. Státní podpora mu pomáhá jen z malé části.

O kompenzace si požádala i restaurace Radnice v Chřibské, kterou provozuje sama obec.

„Přežili jsme díky zastupitelstvu a díky tomu, že jsme si podali žádost na ministerstvo, odkud nám nějaké peníze přišli, takže jsme měli aspoň něco a zaplatili jsme ty dvě holky, které tam přes okýnko něco vyrábějí,“ popisuje nezávislý místostarosta Jaromír Nepovím.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nově otevřelo dotační program nejen pro podnikatele v gastro průmyslu.

COVID 2021 nabízí například kompenzace 500 korun na zaměstnance. 19. dubna pak spustí další k vyplácení nepokrytých nákladů.

Spustit audio

Související