Louny a Litoměřice zvou na Muzejní noc

8. červen 2018 09:50

Muzea, galerie, knihovna a další místa v Litoměřicích se dnes (8. 6.) nebo zítra (9. 6.) připojují k takzvané Muzejní noci. Jde o akci, která napříč republikou otevírá lidem různé památky a místa v netradičním čase. Platí to například i pro Louny.

Nejbohatší program nabízí litoměřické muzeum. Startuje v 17 hodin a skončí až ve 22 hodin. Muzejníci připravili třeba tvořivou dílnu, kde si děti vyrobí model staré radnice – tedy budovy, kde muzeum na Mírovém náměstí sídlí.

Při jiné hře se děti i dospělí se na chvíli stanou úředníky ze 17. a 18. století a vyzkouší si expedici dopisů. Zajímavá bude i animační dílna. Krátký animovaný film, který v ní vznikne, se pak bude před radnicí promítat ve 21:30.

Pozadu nezůstává ani litoměřická knihovna Karla Hynka Máchy. Tam bude dovoleno popsat chodby knihovny různými vzkazy a vyrábět se budou také knižní záložky.

Program v Litoměřicích pokračuje i v sobotu, a to například v Severočeské galerii výtvarného umění nebo v Dílně ručního papíru.

Bohatý program Muzejní noci nabízejí i Louny

Lounské muzeum připravilo dnešní Muzejní noc ve stylu Hedvábné stezky podle stejnojmenné výstavy, kterou tam teď právě mají. Na návštěvníky tak čekají třeba komentované prohlídky, přednášky, ale také například bojová umění – svou účast přislíbil juniorský mistr světa v kung-fu Karel Korenc. Chybět nebude ani čínská hudba a orientální tance.

I v Lounech se k akci připojila také Městská knihovna, která otevře dílny pro děti, loutkové divadlo tam zahraje Ušatou pohádku a otevřená bude i Galerie města. A to vše různě mezi 17 a 22 hodinou. Muzejní noci nejsou všude ve stejném čase – další možnost ji zažít budou mít lidé už příští sobotu v Žatci.

Spustit audio

Související