Lounská vagonka po červencovém přerušení provozu postupně opět ožívá

21. srpen 2019 09:51

V Lounech, v areálu tamní vagónky, se znovu začínají opravovat a vyrábět železniční vozidla. Provoz podniku byl v červenci přerušen kvůli právním sporům, které se týkají vlastnictví areálu.

Areál je původně majetkem firmy Heavy Machinery Services, která je ale kvůli vysokým dluhům v konkurzu. Insolvenční správkyně proto od července svěřila lounský areál do pronájmu firmě DAKO-CZ.

„Na začátku července jsme rozjeli náborovou kampaň, díky které se nám do dnešního dne podařilo přijmout přes 400 lidí. Velká část zaměstnanců jsou zaměstnanci Heavy Machinery Services, na kterou byl vyhlášen konkurz, ostatní pracovníky přijmula společnost DAKO. Dohromady je to téměř 600 lidí, kteří dnes v areálu pracují,“ vysvětluje ředitel odštěpného závodu DAKO-CZ Vojtěch Vagner.

Doplnil také, že o práci se lidé bát nemusí. „Co se týče oprav, jsme už do konce roku naplnění, ani na příští, co se týče nové výroby, příliš volných kapacit nemáme. Nicméně i my sami si sháníme práci a jednáme se zákazníky, kteří jsou připraveni nám tu práci dát,“ konstatoval Vagner.

Firma Heavy Machinery Services, které areál lounské vagonky patří, je kvůli miliardovým dluhům v konkurzu. Firmě DAKO-CZ ho pronajala insolvenční správkyně, která ukončila nájem firmě Legios Loco. Vedení firmy už dříve uvedlo, že považují jednání insolvenční správkyně za protiprávní a o návrat do areálu v Lounech budou usilovat soudní cestou.

Firma Legios Loco je v současnosti v insolvenci – prý kvůli reorganizaci, aby situace v Lounech neohrozila výrobu v ostatních závodech firmy.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související